Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Největší cvičení pořádkové jednotky v ČR se uskutečnilo v prostorách věznice Jiřice

Součástí výcviku pořádkové jednotky středočeské policie jsou cvičení se specifickou tématikou 

V posledním listopadovém týdnu se policisté pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského kraje společně s kolegy Vězeňské služby, Vojenské policie a ostatních složek integrovaného záchranného systému setkali na speciálním výcviku.

Téměř dvě stovky policistů pořádkové jednotky středočeské policie a dalších sto figurantů od ranních hodin simulovalo situaci, která by mohla vzniknout při reálné vzpouře vězňů. V rámci cvičení řešili policisté, vojáci ze Staré Boleslavi a kolegové z věznice tři modelové situace v samotném interiéru věznice v Jiřicích.

Rozdělili se do šesti skupin a každá z nich postupně absolvovala všechny modelové situace. Podmínky byly navozeny tak, aby se co nejvíce přiblížily reálnému stavu. Mimo běžných donucovacích prostředků jako jsou obušek, neletální munice (nesmrtící) a zásahové výbušky bylo k simulaci vzpoury užito také pyrotechniky například zápalné láhve (Molotov) a různé typy dýmovnic. Je nutné každý výcvik přiblížit maximálně reálným podmínkám a to bez rozdílu rozsahu jednotlivých cvičení.

Na toto konkrétní cvičení se policisté pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského kraje připravovali jeden měsíc. Je nutné zdůraznit, že policisté zařazeni v pořádkové jednotce jsou policisté, kteří prioritně vykonávají svoji činnost na různých útvarech policie Středočeského kraje. Činnost v pořádkové jednotce vykonávají nad rámec svých běžných povinností, což je velmi časově náročné. I přesto jsou vždy připraveni zasáhnout v případě narušení veřejného pořádku, vždy profesionálně zajistí bezpečnost při sportovních utkáních a to zejména při fotbalových, které jsou vyhodnoceny jako rizikové. Zajišťují také bezpečnost a veřejný pořádek při konání větších kulturních akcí v rámci Středočeského kraje. Jsou připraveni vždy asistovat při zákrocích zásahové jednotky. Policisté pořádkové jednotky zakročují také v rámci integrovaného záchranného systému při  přírodních katastrofách (povodně 2013). V případě narušení veřejného pořádku zakročují pod jednotným velením.

Při cvičení vzpoury ve věznici v Jiřicích zakročovali pod velením mjr. Mgr. Stanislava Jůna a koordinátora výcviku kpt. Mgr. Jana Štáfa, který je hlavním instruktorem pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Cílem cvičení je připravit se na nejrůznější situace, které mohou v reálném životě nastat a proto je nutné:

  • koordinovat postup PČR a Vězeňské služby a to tak, aby jednotky dovedly co nejrychleji zakročit a reagovat na reálnou konkrétní situaci ve specifickém prostředí věznice

  • porovnat taktické postupy obou složek, které zakročují

  • vyhodnotit obecně taktické postupy pořádkové jednotky a to zejména jejich efektivitu.

Pořádková jednotka Středočeského kraje vznikla již v roce 1999. Má 270 členů a jsou v ní zařazeni policisté šesti územních odborů Kladno, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram a Kolín. Během jednoho kalendářního roku absolvují policisté více jak stovku výcviků a cvičení. Jen za poslední období to byla cvičení na vodní nádrži Kamýk, kde byl avizován nástražný výbušný systém, v nemocnici Příbram s tématem požáru nemocnice a v neposlední řadě také speciální cvičení na výskyt ptačí chřipky v drůbežárně na Benešovsku. Všechna tato cvičení jsou důležitá pro zabezpečení veřejného pořádku a bezpečnosti obyvatel Středočeského kraje stejně tak jako důležitost samotné pořádkové jednotky.


mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
PČR KŘ Středočeského kraje
3. prosince 2014



 

Odkazy do noveho okna

cvičení Jiřice 1

cvičení Jiřice 1 

Detailní náhled

cvičení Jiřice 2

cvičení Jiřice 2 

Detailní náhled

cvičení Jiřice 3

cvičení Jiřice 3 

Detailní náhled

cvičení Jiřice 4

cvičení Jiřice 4 

Detailní náhled

cvičení Jiřice 5

cvičení Jiřice 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem