Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

I v létě musíme počítat se zvěří

NÁCHODSKO - Zvířata se vydávají na vozovku i za dne, často pro řidiče nečekaně. 

Dopravní policisté i v letních měsících stále vyjíždějí k dopravním nehodám se zvěří. Překvapivě se totiž lesní zvěř vydává na cestu mnohdy i během bílého dne, nejen tedy za svítání či soumraku. Taková nečekaná srážka se srnou přitom nemusí končit jen pomačkanými plechy. Policisté proto doporučují s možným vběhnutím zvířete raději počítat dopředu, a to vždy poblíž lesních úseků, polí i luk. Jen za čtvrtek 8. 8. 2019 na Náchodsku dopravní policisté asistovali u nehody se zvěří třikrát.

Poprvé nemile překvapila srna řidiče nákladního vozu Iveco mezi obcemi Křížanov a Hořičky ve 14.00 odpoledne. Na silnici skočila v pravotočivé zatáčce, a to přímo pod kola projíždějícího nákladního vozu. Vůz ji porazil a usmrtil, při nehodě nedošlo ke zranění žádných osob. Na vozidle byla vyčíslena hmotná škoda ve výši 20.000 korun. Řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

Druhá nepříjemná zkušenost čekala na řidiče osobního vozu Škoda Fabia poblíž obce Hlavňov nedaleko chaty Hvězda krátce před 17.00 odpoledne. Asi 50 metrů před lesem najednou vyběhla před vůz z pravého příkopu srna. Vozidlo se se zvířetem střetlo pravou částí. Tentokrát srna po nárazu vozu, jedoucího do kopce, utekla. Na vozidle zanechala hmotnou škodu ve výši 20.000 korun, ve voze nebyl nikdo zraněn. Ani tento řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

Třetího motoristu překvapila srnka na silnici mezi Velkou Jesenicí a Českou Skalicí navečer po 20. hodině. Z levé strany vyběhla na silnici těsně před vozidlo VW Passat, jehož řidič již nestihl zabrzdit a srnu pravou částí vozu srazil. Po střetu zůstala srna ležet uhynulá a byla předána myslivcům. Také tohoto řidiče policisté podrobili dechové zkoušce na alkohol, opět byla negativní. Na vozidle mu srna způsobila hmotnou škodu ve výši 10.000 korun.

por. Mgr. Eva Prachařová
9.8.2019 v 15.00 hodin

Odkazy do noveho okna

Srážky se zvěří

Srážky se zvěří 

Detailní náhled

Srážky se zvěří

Srážky se zvěří 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem