Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Tajemný svět forenzní balistiky

Týden vědy a techniky 2016 – přednáška znalce Kriminalistického ústavu Praha z odvětví kriminalistické (forenzní) balistiky 

Přednáška se uskuteční 9. listopadu 2016 od 17:00 hodin ve Vědecké knihovně v Olomouci. 

Forenzní balistika patří k nejstarším kriminalistickým metodám. Její základy byly položeny před sto lety. V jednadvacátém století používají balistici nejmodernější technologie, jako jsou: 3D skenování povrchu střel a nábojnic, animace střelecké události na místě činu a speciální databáze. Individuální a skupinová identifikace - ztotožnění zbraně pachatele je prováděno pomocí moderních počítačových metod. Balistika se podílí na objasňování nejzávažnějších trestných činů, např. usvědčení „Lesního vraha“ Viktora Kalivody, ale i atypických případů (sebevražda kuší nebo postřelení toaletním papírem).

plk. Ing. Bohumil Planka
Přednášející: plk. Ing. Bohumil Planka, CSc., je absolventem ČVUT v Praze. Od roku 1979 pracuje v Kriminalistickém ústavu Praha jako znalec v odvětví kriminalistické balistiky. Je aktivní na poli výzkumu, věnuje se přednáškové a publikační činnosti, podílí se na vzdělávání nových specialistů. Je autorem knihy Kriminalistická balistika. 

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
7. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem