Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Tady jsem vám přivezl nějakou bombu!

Zbraně, náboje či výbušniny nenacházíme každý den. Pokud je však nejdeme, měli bychom vědět, jak se zachovat. 

      Podobné oznámení přijal v loňském roce dozorčí jednoho místního oddělení v Praze od oznamovatele, který se tam osobně dostavil. Oznamovatel ihned dodal, že bombu má na zadním sedadle svého auta, které zaparkoval před policejním oddělením. Než policista došel k autu, dozvěděl se od oznamovatele, že nebezpečnou věc nalezl ve vodě, na břehu Vltavy a hned jak jí vytáhl, naložil jí do auta a několik kilometrů jí vezl městem, aby jí odevzdal policistům. Z bezpečnostních důvodů byl následně v okruhu několika set metrů ohraničen zakázaný prostor. Následně přivolaný pyrotechnik si zkorodovaný, ale stále aktivní dělostřelecký granát z druhé světové války odvezl k bezpečné likvidaci.
      Jen v loňském roce prověřovali pražští policisté 25 oznámení o nálezu zbraně, střeliva nebo výbušnin. Jen u zlomku případů policisté na místě zjistili, že nebezpečně vypadající předmět je zcela neškodný. Jednalo se například o zkorodované válcovité trolejové protizávaží, jiný válcovitý předmět byl identifikován jako již nepoužívaný typ hasicího přístroje. V ostatních případech se však jednalo o skutečné a nebezpečné nálezy.
      Občané v Praze nacházejí tyto nebezpečné předměty nejčastěji při zemních či stavebních pracích, dále při úklidech na půdách či ve sklepích, nebo také při čištění lesů či potoků a rybníků. Zhruba u čtvrtiny těchto nálezů oznamovatelé porušují základní bezpečnostní pravidla a nepostupují s patřičným respektem, který si tyto nebezpečné nálezy zasluhují.
      Jaká jsou tedy pravidla při nálezu podezřelého předmětu, majícího charakter zbraně, střeliva či výbušniny:
  • pokud najdete takový předmět, ihned opusťte bezprostřední místo nálezu (kriminalistické stopy se při ohledání místa nálezu zajišťují i v okruhu několika metrů od nálezu),
  • snažte se zamezit přístupu jiných osob k místu nálezu a zastavte veškeré práce v okolí nálezu (některé výbušniny se mohou iniciovat při otřesu či tlaku),
  • ihned kontaktujte Policii ČR, nejlépe na tísňovou linku 158 a vyčkejte do příjezdu hlídky (neodcházejte, vaše informace mohou být pro nás velmi důležité).   
   
      Pokud policisté na místě zjistí, že vámi oznámený nález není nebezpečný a jedná se o předmět, který pouze vypadal jako zbraň, střelivo či výbušnina, žádný trest vám nehrozí. Ten, kdo si však podobný nález z různých důvodů vymyslí a oznámí, může býtpodezřelý ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. Ten, kdo si nalezenou zbraň, střelivo či výbušninu ponechá, může být podezřelý ze spáchání trestného činu nedovolené ozbrojování či zatajení věci.    
 

por. Bc. Ladislav Beránek  -  11.1.2010  

vytisknout  e-mailem