Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tachografy

Ms kraj: Zařízení k neoprávněné manipulaci s tachografem zjištěná u nákladních vozidel 

Policisté zaznamenali v posledních dnech na silnicích Moravskoslezského kraje dva případy neoprávněné manipulace s tachografem, který zaznamenává doby řízení, bezpečnostních přestávek a povinných odpočinků u řidičů nákladních vozidel. V jednom případě nebylo namontované přídavné zařízení určené k ovlivnění tachografu aktivováno, ve druhém ale ano. Obecně je možné konstatovat, že takovéto protiprávní jednání vede k ohrožení bezpečnosti účastníků silničního provozu.

  • Tento týden v pondělí prováděli dopravní policisté krajského ředitelství v součinnosti s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu kontrolu nákladních vozidel. Na dálnici D1 v katastru obce Bravantice zastavili nákladní vozidlo s polskou registrační značkou, u kterého pracovníci centra zjistili, že má nainstalované přídavné zařízení umožňující neoprávněnou manipulaci s tachografem. Následným vyhodnocením dat z karty řidiče nebylo porušení sociálních předpisů zjištěno, přídavné nelegální zařízení nebylo aktivováno. Policisté zařízení zajistili a uložili dopravci kauci ve výši 100 000 korun. Vozidlo bylo odstaveno. Policisté věc oznámí příslušnému správnímu orgánu pro podezření z porušení zákona o silniční dopravě.
  • Kriminalisté z Krnova zahájili trestní stíhání 47letého muže (Polsko) pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Obviněný řídil minulý týden v Krnově po silnici I. třídy nákladní vozidlo s návěsem. Pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj při kontrole zjistili, že v průběhu jízdy měl úmyslně uvést do provozu skrytě namontované zařízení pro ovlivnění funkce tachografu, který tak nezaznamenával jízdu, ale odpočinek. Policisté si věc převzali a na základě zadokumentovaných skutečností řidiče obvinili. Zařízení zajistili, přičemž požádají o znalecké zkoumání z oboru elektrotechniky. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 3. července 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem