Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Syna by bez auta nemohla přepravovat

NÁCHODSKO – Osobní vozidlo pro invalidu skončilo v Polsku 

Polsko - ZlotoryjaPolsko - Zlotoryja, předání vozidla
AKTUALIZACE - (Polsko,Zlotoryja) I přes nevlídné počasí byl pátek odpoledne 30.11.2012 pro majitelku odcizené Škody, která zmizela v Polsku, jedním z nejlepších dní letošního roku.
  
Téměř netknutý automobil (zloději při vloupání pouze poškodili spínací skříňku) jí předali polští policisté v jednu hodinu odpoledne v polském městečku Zlotoryja.  Majitelce ho předávali místní kriminalisté za přítomnosti kriminalistů z Náchoda. 
 
Mezinárodní česko-polská spolupráce, kterou policisté v tomto regionu využívají opravdu často, ukázala, že má smysl. Radost, že se automobil podařilo vyhledat a po krátké době vrátit majitelce, byla pro nás o to větší, že jsme automobil vraceli ženě, která jej nutně potřebuje.
 
Foto: Policie ČR Náchod
 
Vloženo: 1.12.2012 v 10:30 hodin
 

 
O opravdu velkém štěstí může hovořit žena z Adršpachu na Náchodsku, majitelka osobního automobilu Škoda Octávia.  Zloději jí ukradli její osobní vůz, náchodským policistům se ho však podařilo vypátrat za hranicemi a ve spolupráci s polskými kolegy zajistit vrácení zpět majitelce.
 
ParkovištěParkoviště - stání pro invalidy/Foto Policie ČR
Nutno podotknout, že je to však pouze jeden z desítek osobních automobilů, které z republiky denně zmizí rukama organizovaných skupin nenávratně do zahraničí. Tento automobil se policistům naštěstí podařilo vystopovat dřív, než mohl zmizet beze stopy.
 
Smutné je, že zloději bez jakýchkoli skrupulí odcizili auto, zaparkované na jasně označeném a dobře viditelném stání pro invalidy, přestože jim mohlo být zřejmé, že těmto majitelům bude vůz opravdu scházet. Na krádež vozidla přišla majitelka, matka invalidního syna, který je na převážení automobilem, zcela závislý, ve středu 14. listopadu 2012 okolo poledne. Ihned zavolala na linku 158 a policie zahájila po vozidle pátrání.
 
Vůz se jim na základě zjištěných informací podařilo vystopovat až ke hranicím do Polska a pak ještě dál. Zloději tentokrát neujeli nikam daleko, jen pár desítek kilometrů do vnitrozemí. Tam vozidlo zaparkovali a vyčkávali někde v úkrytu. Jenže příležitost jít si vozidlo vyzvednout, až bude čistý vzduch, už nedostali. Automobil, který jeho majitelka nutně potřebuje k přepravě a zajištění synovy péče, polští kolegové po několika hodinách zajistili a nyní oba policejní sbory cestou mezinárodní právní pomoci spolupracují na jeho vrácení do správných rukou.
 
Vozidlo během krátké doby policisté předají zpět matce. Všechny motoristy a majitele vozidel nejen v pohraničí varují před častými krádežemi. Zloději se zaměřují na novější vozy značek Renault a Volkswagen group, mezi motoristy rozšířených a oblíbených. V případě, že lidé ve svých ulicích uvidí projíždět podezřelá vozidla zahraničních registračních značek, ať neprodleně volají na linku 158. V denní době mohou překazit tipování vozidel vhodných ke krádeži a v hodinách nočních přispět přímo k zadržení zlodějů.
 
Nynější případ dopadl dobře zatím jen z poloviny. Ukradený automobil policisté dohledali a vrátí zpět majitelce, která jej nutně potřebuje, muži zákona ale dál pasou po zlodějích, kteří někde číhají na svoji příští kořist.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
16.11.2012 v 7.30 hodin

 

Odkazy do noveho okna

Polsko - Zlotoryja

předání auta 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem