Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Svoji bývalou přítelkyni nejenom vydíral, ale zároveň ji i nebezpečně pronásledoval

JIČÍNSKO – Teď mu za to hrozí až čtyři roky ve vězení! 

Ilustrační fotoIlustrační fotoJičínští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhaní jednačtyřicetiletého muže, který si tak vyslechl obvinění z přečinu nebezpečného pronásledování a zároveň i z přečinu vydírání ve stádiu pokračujícího jednání. Muž měl od konce loňského roku svoji bývalou přítelkyni opakovaně osobně nebo prostřednictvím mobilního telefonu několikrát za den kontaktovat a dlouhodobě jí pronásledovat. Při tomto jí měl za pomoci sociálních sítí, textových zpráv, písemně ale i telefonicky neustále vydírat. Pod pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy jí měl nutit k tomu, aby se k němu vrátila a obnovila s ním partnerský vztah i vzájemnou komunikaci. Muž měl rovněž vyhrožovat zabitím a ublížením na zdraví rodinným příslušníkům poškozené. Výhrůžky měly mít ze strany obviněného takovou intenzitu, že u ženy vyvolaly důvodnou obavu o vlastní život. Vše se naštěstí, i díky dobré práci kriminalistů, obešlo bez jakékoliv újmy na zdraví a případné škodě na majetku. V souvislosti s uvedeným případem je nutné rovněž podotknout, že muž se měl již v minulosti seznamovat se ženami, a to na internetových portálech k tomu určených. Tímto zároveň upozorňujeme na případná rizika spojená se seznamováním přes seznamky na internetu.

Ilustrační fotoIlustrační fotoNa základě rozhodnutí Okresního soudu v Jičíně je obviněný muž v současné době stíhán vazebně, kdy mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce až na čtyři roky.

Ilustrační fotoIlustrační fotoPolicisté upozorňují, že opatrnosti při seznamování přes internet není nikdy dost:

Šťastný konec internetové seznámení mít může, přesto je ale třeba k takovému navazování vztahu přistupovat s jistou dávkou obezřetnosti. V anonymitě internetu se sice může skrývat nesporné kouzlo, které umožňuje schovat naše nedostatky. Pokud chceme navázat vážný kontakt, je zapotřebí hustého síta, abychom odfiltrovali žertující vtipálky, kterých je na podobných stránkách vždy dost. Na místě je rovněž nereagovat na požadavky o zaslání erotické fotografie. Rozhodně je výhodnější odepisovat na inzeráty s portréty, i když podle jedné fotky je těžké udělat si o člověku celkový dojem, vodítko určitě poskytnou. Také není na místě poskytovat intimní údaje o sobě nebo hned sdělovat telefonní číslo. Nemůžete totiž doopravdy nikdy tušit, kdo sedí za druhým počítačem. Když už se ale dohodnete se svým internetovým vyvoleným na setkání, je lepší zvolit veřejné místo. A hlavně jasné poznávací znamení. Pokud by vás totiž onen dotyčný hned na první pohled vylekal, zachováte se prostor pro ústupný manévr.

nprap. Aleš Brendl
01. března 2018; 14:30

vytisknout  e-mailem