Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svod mladých služebních psů

Cílem svodu je komplexní posouzení předvedených mladých a vykoupených psů. 

Na Chovatelské stanici v Prackovicích nad Labem se ve dnech 7. - 11. 11. 2022 uskutečnil svod mladých služebních psů PČR. Posuzován je vývoj předvedeného jedince a případné vady. Jejich fyzická i psychická vybavenost a povahové vlohy. Služebním mladým psům i fenám byla provedena kontrola chrupu. Kontroluje se správný skus a plnochrupost, tedy zda nějaký ten zoubek nechybí nebo naopak nepřebývá. Dále čekalo psy a feny měření kohoutkové výšky. Kohoutek je místo, kde krk přechází ve hřbet a tvoří jej vrcholy lopatkových kostí a trny páteřní.

Po posouzení statickém následuje předvedení pejska v pohybu. Psi i fenky se předvedli jak v kroku, tak v klusu. Rychlost pohybu by měla být taková, aby se pes opět předvedl co nejpřirozeněji. Jako poslední část svodu je prověrka povahy.  

Všichni účastníci byli se svodem mladých policejních psů a fen velmi spokojeni, i díky perfektní organizaci průběhu svodu, ale i zázemí a občerstvení pro psovody po celý průběh konání svodu. Nejlepší psi a feny byli oceněni v závěru jednotlivých dnů.

Vyhodnocení svodu mladých služební psů PČR dává relativně seriózní přehled o celkové úrovni chovu plemen u Policie České republiky. 

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
12. prosince 2022

vytisknout  e-mailem