Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svobodu sliboval za úplatek

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání cizince (39 let), občana Vietnamu, trvale žijícího v Brně. Tento muž byl obviněn ze zločinu přijetí úplatku podle § 331 odst. 2, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku.  

            Na základě zjištěných skutečností dospěli policisté k závěru, že obviněný v druhé polovině loňského roku přislíbil jiné krajance, trvale žijící v Praze, že za poskytnutí úplatku, jehož výši stanovil na minimálně sto tisíc amerických dolarů (přibližně 1,7 milionu korun), zajistí u příslušných vietnamských orgánů ukončení extradiční řízení vedené Ministerstvem spravedlnosti ČR. Toto řízení bylo vedeno na základě žádosti Nejvyšší lidové prokuratury Vietnamské socialistické republiky a týkalo se jejího manžela, cizince trvale žijícího v Praze. Obviněný tvrdil, že zajistí u policejních složek Vietnamské socialistické republiky, aby byl spis jejího manžela uzavřen a pátrání po něm skončeno. K tomuto účelu měl údajně využít osoby pracujících v kanceláři Interpolu Vietnam, u metropolitní policie v Hanoji a na Ministerstvu policie Vietnamské socialistické republiky.
 
            Jako zajímavá se jeví zejména skutečnost, že jednání obviněného cizince probíhalo v návaznosti na na předchozí obdobné jednání pracovníka Velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na osm let.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                         rada ÚOKFK SKPV
29.3.2011

vytisknout  e-mailem