Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Svitavami se nepochodovalo

Dešť zhatil všechny plány 

V sobotu 22. srpna 2009 proběhla ve Svitavách v odpoledních hodinách řádně ohlášená protestní akce, spojená s "Pochodem proti bezpráví a nespravedlivému věznění Vlastimila Pechance", který byl odsouzen za rasově motivovanou vraždu. Akce měla proběhnout v době mezi druhou a šestou hodinou odpoledne. Na vlakovém nádraží ve Svitavách se sešlo asi 120 příznivců hnutí Skinheads. Vzhledem k nepříznivému počasí, které vládlo Svitavami, se svolavatel shromáždění rozhodl upustit od plánovaného pochodu městem a projevy byly ze strany účastníků provedeny přímo na shromaždišti u nádraží Českých drah. Kolem čtvrté hodiny odpoledne byla akce svolavatelem ukončena.
K řádnému zajištění klidu a veřejného pořádku bylo policií vypracováno bezpečnostní opatření, v rámci kterého bylo do akce nasazeno několik desítek policistů, včetně pořádkové jednotky, psovodů a členů antikonfliktního týmu. Po celou dobu akce byla policie v úzkém kontaktu se zástupci města Svitavy a městskou policií, která se rovněž podílela na bezpečnostních opatřeních.
Policisté v průběhu akce zaznamenali pohyb skupiny asi 60 osob, převážně příznivců levicových hnutí a osob romské národnosti. Přítomnost antikonfliktního týmu zde sehrála zásadní roli a podařilo se zamezit konfrontačnímu setkání s účastníky protestní akce.   
Závěrem můžeme zhodnotit, že samotná akce proběhla v poklidu a při projevech nezazněly žádné výroky s rasovým ani jiným protizákonným podtextem. V průběhu shromáždění rovněž nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku, dopravy, stejně tak nedošlo ani ke škodám na majetku a zdraví.
nprap. Anna Štegnerová
22. 8. 2009

vytisknout  e-mailem