Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Světový den bezpečnějšího internetu

Sociální sítě, nákupy, komunikace, zaměstnání, správa financí, zábava… Co spojuje tyto každodenní aktivity? Odpověď zná každý. INTERNET 

Je nedílnou součástí našich životů a těžko si dnes představit život bez něj. Ale stejně jako nám pomáhá a život usnadňuje, tak přináší mnohá úskalí, nebezpečí, finanční škody a bohužel i příběhy s tragickými konci. V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022. Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11% z celkové registrované kriminality v České republice.

Aby toho negativního, co nám může internet přinést, bylo co nejméně, musíme zkrátka věnovat čas i vzdělávání. A to nejen svému, ale i našich nejbližších. Dnes může být ten den, kdy začnete. Úterý 6. února je Světovým dnem bezpečnějšího internetu.

Není v silách této jedné tiskové zprávy přinést informace o všech nebezpečích a hrozbách, které číhají na internetu. Naší snahou je opět a zase připomínat, že lidé musí být ostražití. Při užívání internetu nikam nepospíchat. Nevěřit hned všemu, co si přečtou nebo uslyší. Uvědomit si, že nic není zadarmo a že zázračné zbohatnutí se stává jen v pohádkách. Vyplatí se zeptat, když nevím a mám pochybnosti. Kdo se také má vyznat ve všech těch phishingech, vishingech, smishingech, sociálním inženýrství a dalších podvodných způsobech, jak z nás vylákat citlivé údaje a připravit nás o bezpečí a naše finance. Malým úspěchem je, že jste dočetli až sem a začínáte si uvědomovat, že se to týká i vás.

A nejen vás, ale i vašich nejbližších - dětí, sourozenců, prarodičů atd. Všichni si musí uvědomit, že bezohlední lidé, pachatelé, se ukrývají v anonymitě internetu a čekají na vaši chybu.

V letošním roce jsme se při příležitosti Světového dne bezpečnějšího internetu zaměřili na rodiče, které svým ratolestem budou s velkou slávou a očekáváním předávat jejich první mobilní telefon. Policie České republiky iniciovala start spolupráce se správcem domény CZ.NIC a mobilními operátory O2 Czech Republic, T-Mobile a Vodafone, na jejímž konci je publikace PRVNÍ MOBIL – příručka pro rodiče.

Jedná se o materiál, který by si před tímto zásadním momentem v životě dětském a samozřejmě i rodičovském, měli rodiče přečíst. Těchto pár stránek může odpovědět na mnohé otázky, upravit pohled na problematiku bezpečnosti našich dětí a nastartovat základní pravidla mezi rodiči a dětmi při správném a bezpečném užívání mobilního telefonu. Jak dodává vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová: „Přijde nám všem běžné učit naše děti bezpečnému chování v reálném životě. Jak správně přecházet vozovku, jak se chovat k cizím lidem, na co nesahat, co nejíst a co určitě nedělat. Ale že cestu k nebezpečí otvíráme dětem právě s jejich prvním mobilním telefonem, si každý již neuvědomuje. Začněme tedy učit naše dítě bezpečnému životu v prostředí internetu v okamžiku, kdy  mu přístup do něj umožňujeme. “

S šířením publikace nám kromě již zmíněných operátorů a správce domény CZ.NIC pomůže také spol. Seznam.cz, která ji umístí  na portál Zboží.cz do sekce Mobilní telefony a také na Sbazar.cz.  K dispozici je pro všechny zájemce o bezpečný pohyb v prostředí internetu samozřejmě také zde na našich webových stránkách.

kpt. Ondřej Penc
odbor prevence Policejního prezidia ČR
6. 2. 2024

vytisknout  e-mailem