Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

"Světlaně z Uralu" poslal postupně více než milion korun

ZLÍNSKO: Za vším hledej ženu. 

Čtyřiapadesátiletý muž ze Zlína se na internetové seznamce seznámil se ženou, která se mu představila jako Světlana z města za Uralem. Po asi měsíčním intenzivním  psaní se podle jeho slov sblížili natolik, že se dohodli na Světlanině návštěvě v České republice. V tom okamžiku odstartoval kolotoč událostí, které pro muže skončily ztrátou více než jednoho milionu korun. První částkou, kterou po něm jeho nová známost požadovala, byly peníze na vyřízení cestovního pasu. Poté následovaly peníze na letenku, na lékařské vyšetření a ošetření, na úplatky pro tamní policisty. Kolotoč výdajů skončil v červnu oznámením údajné Světlaniny sestřenice. Ta muži oznámila, že Světlana zemřela při autonehodě.

V tom okamžiku mu došlo, že se stal obětí podvodu a celou událost oznámil zlínským policistům. Kriminalisty teď čeká nelehký úkol zjistit, kdo je Světlana z města za Uralem a kam putovaly peníze podvedeného muže. Prozatím se jim podařilo zjistit, že její aktivity sahají i do dalších států evropské unie. Případ šetří jako podezření ze spáchání zločinu podvod. Kvůli výši způsobené škody hrozí „Světlaně“ v případě jejího vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na osm let.

Policisté varují všechny ženy a muže před podvodníky a podvodnicemi, kterými se to na internetových seznamkách jen hemží. Jednejte vždy v duchu hesla: „Důvěřuj, ale prověřuj!“ Nikdy neposílejte peníze virtuálním známostem. 

19. července 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem