Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svérázní „koňáci“

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla. Po takovém pohledu nejspíš zatoužili i dva muži z Trutnovska a Jihlavska. Na tom by jistě nebylo nic špatného, kdyby pod sedly podnikatelů neskončili „bílí koně“. Nyní čelí obvinění z vydírání a hrozí jim, že se na nějaký čas budou muset spokojit jen s omezeným výhledem, který by jim poskytlo okno vězeňské cely. 

Praha 25. srpna 2012 – Na začátku letošního roku se detektivové ÚOOZ začali zajímat o podezřelé aktivity skupiny podnikatelů z Jihlavska a Královéhradeckého kraje. Podezření směřovalo na využívání osob, tzv.“bílých koní“, dosazených na pozice jednatelů různých firem, využívaných k páchání hospodářské trestné činnosti. Ta měla spočívat v podvodně získaných úvěrech v řádech desítek milionů korun. Hlavním cílem pak měly být machinace s DPH.
 
Krocení divokých koní
 
Tito podnikatelé měli účelově zakládat firmy a fakticky pak řídit jejich chod. Získané finanční prostředky pak měli používat pro vlastní potřebu. Trestnou činnost se podle obvinění snažili zakrýt a zneprůhlednit jednak účelovými převody firem na cizí státní příslušníky tak, aby došlo k tzv. „vyvedení“ zadlužených firem do zahraničí, a také převodem firem na nekontaktní osoby – tedy „bílé koně“ – k čemuž byly použity i padělané doklady totožnosti.
 
Na pozice bílých koní si měli účelově vybírat osoby ze slabších sociálních vrstev, nemajetné, s nižším stupněm vzdělání. Tyto osoby pak podepisovaly úvěrové smlouvy a postupem času měly být k této činnosti pod pohrůžkou násilí i nuceny. Výhrůžky přišly na řadu v momentě, kdy takový bílý kůň chtěl svoji činnost ukončit, například z důvodu kontaktování ze strany bankovních ústavů pro neplacení dlužných částek nebo z obav z trestního stíhání ze strany policie.
 
Připraveni na všechno?
.
Své podnikání měli podle detektivů podnikatelé dobře promyšlené, včetně dělby práce. Ta měla spočívat v dosazení konkrétních osob na pozici bílého koně a v instruování a řízení těchto osob ve vztahu k podvodně získaným úvěrům. Scénář měli mít podnikatelé i pro krizovou situaci, kdyby se o některého z bílých koní začala zajímat policie nebo se zintenzivňovalo kontaktování ze strany bankovních ústavů. V takovém případě měla být plánována možnost trvalého vycestování takové osoby do Thajska. Podezření je i na zvažovanou krajní možnost, tedy fyzickou likvidaci. K naplnění takového krizového scénáře však díky zásahu policie již nedošlo.
 
Vyšetřování realizací nekončí
 
V minulých dnech přistoupili detektivové ÚOOZ na základě shromážděných poznatků a materiálů k samotné realizaci. Při té zadrželi společně s královéhradeckou zásahovou jednotkou dva muže ve věku 46 a 53 let z Trutnovska a Jihlavska. Oba muži, které detektivové považují za hlavní organizátory, byli obviněni z vydírání, kterého se měli dopustit formou spolupachatelství. Pokud jim bude vina prokázána, hrozí oběma podnikatelům až dvanáctileté tresty odnětí svobody.
 
V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení. Mezi zajištěnými věcmi je i jedna nelegálně držená dlouhá střelná zbraň, která bude podrobena znaleckému zkoumání.
 
Vzhledem k současnému stavu vyšetřování není zatím možné k věci poskytnout bližší či konkrétnější informace. Na celém případu spolupracují s detektivy ÚOOZ i kriminalisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Jeden z obviněných je stíhán vazebně. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství Hradec Králové.

vytisknout  e-mailem