Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Šumaman 09 výsledky závodu

Jihočeský kraj, Přední Výtoň u Lipenské přehrady hostily od pátku 8.5.2009 závodníky a návštěvníky prestižního závodu speciálních policejních jednotek Šumaman 2009, jehož výsledky jsou známy od sobotního večera. (Hl. schránka 974 221 116) 

Šumaman 09 plíženíŠumaman 09 plížení

V sobotu 9. května 2009 u Lipenské přehrady v Přední Výtoni a okolí, proběhl XII. ročník závodu speciálních a zásahových policejních jednotek Šumaman 2009. Závod byl pro návštěvníky doprovázen ukázkami policejních psovodů a pyrotechniků, dětskými závody rozdělenými na kategorie pro děti do 6 let a pro děti 6 – 15 let. Ukázky a závody, doplnili s předvedením svého umění, před penzionem Vyhlídka i mladší žáci Hasičského záchranného sboru z Nových Hodějovic. Také oni v sobotu večer stanuli na stupních vítězů z dětských závodů.

Šumaman 09 raftŠumaman 09 raft


Na náročnou 50 km dlouhou trať v sobotu ráno vyběhlo po 30 minutových intervalech 7 pětičlenných týmů policejních profesionálů. Závodníci museli překonat nejen únavu, stres a vypětí, ale také devět stanovišť, na kterých plnili mimořádně vysilující disciplíny. Vynecháme-li jízdu na kolech ve složitém terénu či jízdu na raftu, poté co si jej tým musel nafouknout, čekal na závodníky vysilující běh, převážně lesním nepřehledným terénem. Na několika stanovištích se závodníci pohybovali na lanech a provazových žebřících či lanových traverzech ve výšce kolem 8 m v korunách stromů. Přenášení zátěže, například 200 litrového sudu plného vody, do kopce a v časovém limitu, bylo „samozřejmostí“. Stanoviště s číslem 4, tzv. Tarzanův skok se závodníkům zcela jistě vryje do paměti. Po vyšplhání na strom výšky 8 metrů, čekal závodníka z jeho seřízlého kmene skok do prázdna, kdy musel zachytit lanovou hrazdu, zavěšenou na vedlejším stromě 2-3 metry od něho. Organizátoři závodu nic nepodcenili a jištění sportovců bylo samozřejmostí. Mezi lehčí stanoviště patřila provazová lanovka přes jednu z lipenských zátok. Plazení závodníků pod ostnatým drátem, po vytýčené trati v předepsaném limitu, s rezervou od motorového vozidla, také nebylo odpočinkovou záležitostí.

Šumaman 09 vítězovéŠumaman 09 vítězové


Přes všechny nástrahy trati doběhly týmy v plném počtu a bez vážnějších zranění, v sobotu v podvečer do cíle, v časech přímo ukázkových.
Jako první  se umístil tým „STS CHVOJKOVICE BROD“ (zakódovaní Jihočeši) s časem 03:40:17, jako druzí, tým „ZÁSAHOVÉ JEDNOTKY ČESKÉ BUDĚJOVICE“ s časem 04:05:49 a jako třetí, tým „SKP EXTRÉMNÍ SPORTY HRADEC KRÁLOVÉ“ s časem 04:05:53.
Místo čtvrté obsadila Zásahová jednotka Brno, místo páté SKP Musado-survival Plzeň, místo šesté Zásahová jednotka Dukovany a místo sedmé, tým Purkarec. Ve večerních hodinách byly výsledky vyhlášeny a ceny sportovcům předal, mimo další významné hosty i ředitel jihočeské policie plk. Ing. Radomír Heřman. Úspěchy jeho policistů ho zcela jistě potěšily.

Šumman 09 dětiŠumman 09 děti


Všichni příznivci sportu, závodníci, hosté a ostatní návštěvníci jihočeské přírody si tento víkend organizovaný jihočeskou policií prostě naplno užili. 
 

 

Trasa Šumaman 2009.pdf

vytisknout  e-mailem