Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Stupenská pouť

V "tlačenici" se snadno stanete obětí zlodějů 

Během nejbližších dnů pracovního volna a posléze i o následujících víkendech navštíví mnoho zájemců pouťové atrakce v našem regionu. Již tento víkend ve Stupně a samozřejmě pak jako každý rok na Oseku a Volduchách. Současně však s malými účastníky a jejich rodinami přilákají tyto akce i  "návštěvníky" s nekalými úmysly. Ti využívají zejména zvýšené koncentrace lidí a jejich nepozornosti, či neopatrnosti vůči svému majetku. Pro zloděje to mohou být "žně".
Rokycanští policisté proto přijímají na základě zkušeností z minulých let opatření k zajištění veřejného pořádku, k předcházení páchání trestné činnosti a zajištění dohledu nad bezpečností silničního provozu. Přestože jsou tato opatření přijímána, nelze zcela zabránit možnosti páchání majetkových trestných činů, či jiného protiprávního jednání. např. v souvislosti s dopravními přestupky.  Z tohoto důvodu bychom rádi oslovili zejména samotné majitele věcí a poukázali na hlavní a jednoduchá pravidla bezpečného chování, která mohou možnosti spáchání těchto činů eliminovat.

Prevence před kapesními zloději :

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovosti nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo "síťovkách".
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými vozíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty.
  • Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku v kapse při sobě.

Prevence před vloupáním do vozidel :

  • Auto vždy zamykejte, řádně zavřete okénka i kufr.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu a další důležité doklady v autě.
  • Nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve voze ("viditelná kořist").
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty....).
  • Vhodná je instalace autoalarmu, nebo jiného zabezpečovacího systému.

Upozornění však patří i návštěvníkům, kteří se na pouť, či pouťovou zábavu vydají motorovým vozidlem. Ti nesmějí zapomenout, že alkohol za volant nepatří. Zřejmě si totiž mnohdy takoví řidiči neuvědomují, že svým jednáním mohou ohrozit život  nebo zdraví lidí, nebo způsobit  značnou škodu na majetku.

nprap. Bc. Jana Tomková
11.8.2011
 

vytisknout  e-mailem