Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Střet vozidla s cyklistou

JIHLAVSKO: Při pohybu dětí na silnici je nutné dbát na bezpečnost  

Ve čtvrtek 1. listopadu došlo v Jihlavě ke střetu cyklisty s vozidlem. Sedmiletý cyklista se při dopravní nehodě zranil.
Před druhou hodinou odpoledne jel chlapec na jízdním kole po chodníku na ulici Fritzova. Náhle vjel cyklista na silnici na přechod pro chodce, kde narazil do projíždějícího vozidla Nissan. Třicetiletý řidič automobilu jel ve směru od ulice Jiráskova. Při dopravní nehodě se malý cyklista zranil a byl převezen na ošetření do nemocnice, kde zůstal hospitalizován. Policisté zjistili, že chlapec neměl při jízdě na kole nasazenou cyklistickou přilbu. Dále provedli u řidiče vozidla dechovou zkoušku, při které u něho požití alkoholu vyloučili. Dopravní nehodu policisté šetří.
 
Je nutné, aby rodiče své děti, zejména ty menší, poučili o tom, jak se mají bezpečně pohybovat po komunikacích s důrazem na správný způsob přecházení silnice. Použít k přecházení vozovky vyznačený přechod pro chodce smějí pouze chodci. „Cyklista může přechod pro chodce využít pouze v případě, že jízdní kolo vede a sám jde pěšky,“ zdůraznil npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu. Jak dále dodal, cyklista mladší osmnácti let je povinen mít za jízdy na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu. Dítě mladší deseti let smí jet na jízdním kole na silnici jen pod dohledem osoby starší patnácti let. Je důležité dětem vysvětlit také rizika, která náhlé vběhnutí, vkročení nebo u cyklistů vjetí do jízdní dráhy projíždějícího vozidla přináší, a dále skutečnost, že v těchto případech řidiči již často nemůžou a nedokážou střetu zabránit. Řidiči by pak měli vždy v blízkosti škol a při míjení dětí pohybujících se v blízkosti komunikace jet obezřetně a být na možné vběhnutí školáků do vozovky připraveni. Je nutné, aby si řidiči uvědomili, že čím je rychlost jízdy při střetu s chodcem nebo cyklistou vyšší, tím vážnější zranění chodec či cyklista utrpí. Mezi časté příčiny zavinění střetu vozidla s chodcem nebo cyklistou ze strany řidičů obecně patří příliš vysoká rychlost jízdy, nedodržení bočního odstupu a nevěnování se plně řízení, kdy řidič např. manipuluje s autorádiem, mluví s ostatními spolujedoucími ve vozidle nebo něco hledá v přihrádkách a na osobu, která silnici v tu dobu přechází nebo jede pomaleji na jízdním kole, pak již nestačí zareagovat.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem