Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Střet s vlakem

J.Hradec – Řidič nerespektoval výstražné houkání. ( Hlasová schránka 974 233 116) 

Včerejšího dne  v 15:01 hodin jel dvaatřicetiletý řidič s vozidlem Mitsubishi, po místní komunikaci procházející lesním úsekem mezi obcemi Dolní Radouň a Horní Skrýchov na Jindřichohradecku. Projel nepřehlednou levotočivou zatáčkou a přijížděl k nechráněnému železničnímu přejezdu, na kterém se komunikace kříží s úzkorozchodnou tratí. Před najetím na železniční přejezd se náležitě nepřesvědčil, zda může železniční přejezd bezpečně přejet. Řidič nerespektoval výstražné houkání blížícího se vlaku, který přijížděl z jeho levé strany ve směru od Obrataně. Najel na železniční přejezd a s projíždějícím vlakem se střetl. Po nárazu bylo vozidlo Mitsubishi odraženo vpravo mimo vozovku do hlubokého příkopu, kde se převrátilo na střechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče vozidla. Ke zranění dalších osob nedošlo. Alkohol byl u řidiče vozidla i strojvedoucího vlaku vyloučen dechovou zkouškou provedenou přístrojem Dräger. Při nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle Mitsubishi ve výši nejméně 60 000 korun a na vlaku ve výši nejméně 50 000 korun.  Provoz na trati byl obnoven v 17:15 hodin. Případ ihned na místě precizně zadokumentovali a i nadále prošetřují dopravní policisté z Jindřichova Hradce.
 
V souvislosti s tímto případem policisté připomínají všem řidičům znění § 29 zákona o silničním provozu (Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích), který v odstavci 1 jasně říká, že:
 
Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd:
a) je-li dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,
b) je-li dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení,
c) sklápějí-li se, jsou-li sklopeny nebo zdvihají-li se závory,
d) je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání, nebo pískání; toto neplatí, svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,
e) dává-li znamení k zastavení vozidla zaměstnanec dráhy kroužením červeným nebo žlutým praporkem a za snížené viditelnosti kroužením červeným světlem,
f) nedovoluje-li situace za železničním přejezdem jeho bezpečné přejetí a pokračování v jízdě.
 
Policie upozorňuje řidiče:
Řidiči, buďte při přejíždění železničních přejezdů velice opatrní. Dodržujte zákon o silničním provozu! Vaší nepozorností  a nerespektováním zákona můžete ohrozit život nejen Váš, ale i osádky vozu, rovněž i všech cestujících ve vlaku či vlakové soupravě.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
18. ledna 2012
 

vytisknout  e-mailem