Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Střet s jelenem zdemoloval vozidlo

Český Krumlov – Na vozidle je škoda za nejméně 150 tisíc, jelen střet přežil a utekl. 

Policisty z dopravního inspektorátu v Českém Krumlově dne 27. září 2022 zaměstnala dopravní nehoda, která se stala v odpoledních hodinách na silnici první třídy číslo 39 mezi obcí Kladenské Rovné a obcí Šebanov na Českokrumlovsku. Dvaaosmdesátiletý řidič vozidla tovární značky Škoda se zde střetl s jelenem. Při dopravní nehodě došlo u řidiče ke zranění, se kterým musel být převezen na ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích. Jelen po střetu z místa nehody utekl. Na vozidle byla nehodou způsobena škoda za nejméně 150 000 korun.

Jak předejít srážce s lesní zvěří a co můžete vy jako řidiči udělat, abyste snížili riziko střetu s ní?

  • Je důležité si uvědomit, že vysoká zvěř má tendenci pohybovat se především za svítání a za soumraku - při nočním oslnění světlomety vozidla je vysoká zvěř zmatená a zůstává často stát na silnici a neutíká. Ke střetu však může dojít v jakoukoliv denní dobu.
  • Jsme na konci září a tak je důležité poznamenat, že v období od října do prosince, dochází u vysoké zvěře k páření. Měli bychom tedy v tomto období jezdit se zvýšenou opatrností.
  • Zvíře zpravidla neputuje osamoceně. Pokud tedy uvidíte přecházet přes cestu srnku, zpomalte, vždy je velká pravděpodobnost, že bude v blízkosti celé stádo.
  • V místech, kde je pravděpodobný výskyt zvěře (lesní cesta, úsek označený dopravní značkou „pozor zvěř“…) zpomalte a pokud možno při jízdě kontrolujte obě strany silnice. V případě jízdy za tmy se soustřeďte, zda nevidíte záblesky očí zvířat v okolí cesty. Pokud oči zahlédnete, okamžitě zpomalte a ideálně vypněte dálková světla. Někdy pomůže i vyplašit zvíře troubením.

por. Miroslav Šupík, DiS., ck.pis@pcr.cz

30. září 2022

Odkazy do noveho okna

srážka s jelenem

srážka s jelenem 

Detailní náhled

srážka s jelenem

srážka s jelenem 

Detailní náhled

srážka s jelenem

srážka s jelenem 

Detailní náhled

srážka s jelenem

srážka s jelenem 

Detailní náhled

srážka s jelenem

srážka s jelenem 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem