Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Střet řidiče jízdní soupravy a chodce/cyklisty

NÁCHODSKO – Dopravní nehoda na Náchodsku s dobrým koncem. 

Dne 4. února 2020 došlo krátce po šesté hodině ranní v Jaroměři k dopravní nehodě, při které se střetl řidič jízdní soupravy s chodcem, který na přechodu pro chodce zřejmě začal nasedat na své jízdní kolo a skončil pod nákladním automobilem s návěsem. Při dopravní nehodě došlo k zranění chodce, který byl následně odvezen do Oblastní nemocnice Náchod, odkud byl posléze po ošetření propuštěn.

Policisté provedli u řidiče i chodce dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu. Přístroj ukázal u obou nulovou hodnotu.

Předběžně vyčíslená škoda činí zhruba 20 tisíc korun.

Dopravní policisté i nadále pracují na zjištění okolností této dopravní nehody.

I v souvislosti s touto dopravní nehodou policisté upozorňují na následující skutečnost. Ačkoliv si to někteří cyklisté stále neuvědomují, přechod pro chodce, jak už z názvu vyplývá, slouží k přecházení komunikace chodcům, nikoliv cyklistům. V případě, že chce přechodu pro chodce využít cyklista, je povinen z jízdního kola slézt a komunikaci tak přejít pěšky.

Dalším velmi rozšířenou nepravdou je takzvaná „absolutní přednost“ na přechodu pro chodce. Každý člověk před tím, než na přechod pro chodce vstoupí, je povinen se přesvědčit, zda je možné a bezpečné komunikaci přejít. Dále je vhodné se ubezpečit, zda ostatní účastníci silničního provozu, zejména řidiči motorových vozidel, o chodci vědí a tak, jak stanoví zákon, umožňují chodci komunikaci přejít. Chodec má na přechodu pro chodce přednost, avšak tato myšlenka sama o sobě nezabrání střetu mezi ním a automobilem, vstoupí-li neuváženě do vozovky těsně před projíždějící vozidlo. Toto upravuje i část § 54 odstavec 3 zákona o provozu na pozemních komunikacích, který říká, že chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.

K překonání komunikace cyklistům slouží přejezd pro cyklisty. Toto dopravní značení je často umístěno v místech křížení cyklostezky s vozovkou. Cyklisté však v tomto místě nepožívají žádných zvláštních výsad. § 57 odstavec 8 výše zmíněného zákona doslova říká : Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

por. Mgr. Lucie Konečná
5.2.2020, 10:00 hod.
 

vytisknout  e-mailem