Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Střelné zbraně

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„1. Počet legálně držených střelných zbraní v ČR k 31. 12. 2018 a to jak agregátně, tak dle jednotlivých kategorií zbraní, či v jiném dostupném detailu (pistole samonabíjecí, pušky samonabíjecí atp.).

2. Počet zbrojních průkazů vydaných v ČR k 31. 12. 2018, a to jak agregátně, tak i rozděleno dle jednotlivých skupin zbrojních průkazů.

3. Informace o počtu nelegálních střelných zbraní zajištěných policií v průběhu roku 2018.

4. Informaci o evidovaných počtech registrovaných střelných zbraní, které byly jejich majitelům ukradeny či byly ztraceny v roce 2018 a celkový počet registrovaných střelných zbraní, které jsou vedeny jako ukradené či ztracené; to vše odděleně v počtech vztažených k držitelům zbrojních průkazů a držitelům zbrojních licencí.

5. Informaci o počtu střelných zbraní nepodléhajících zákonu o zbraních (tj. policejní, vojenské atp. zbraně), které byly evidovány jako ukradené nebo ztracené k 31. 12. 2018.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace doplňující statistické údaje, jež mu byly poskytnuty na základě jeho předchozí žádosti o informace.

Ad 1.

Rok

A

B

C

Celkem

2018

2 631

417 568

456 057

876 256

Ad 2.

Rok

A

B

C

D

E

F

Celkem

2018

100 756

157 010

112 067

65 450

246 715

27

303 936

Poznámka: V tabulce jsou uvedeny počty držitelů zbrojních průkazů podle jednotlivých skupin a celkový počet držitelů zbrojního průkazu v daném kalendářním roce. Údaje o počtu držitelů zbrojních průkazů podle jednotlivých skupin a celkovém počtu držitelů zbrojního průkazu vzájemně nekorespondují, neboť naprostá většina zbrojních průkazů je vydána pro více než jednu skupinu oprávnění.

Ad 3. 

Policie České republiky statisticky nevykazuje počty nelegálně držených střelných zbraní, jež zajistila při plnění svých úkolů vyplývajících z právních předpisů. Povinný subjekt proto nedisponuje požadovanými informacemi a z uvedeného důvodu je nemůže žadateli poskytnout. Uvádí alespoň přehled skutků kvalifikovaných jako trestný čin nedovoleného ozbrojování a registrovaných v evidenčním systému statistiky kriminality.   

2018

386

Poznámka: Statistika nelegálně držených střelných zbraní zajištěných Policií České republiky vytvořená na základě prověrky těchto spisů by nebyla úplná, neboť počet případů zajištění nelegálně držených střelných zbraní a počet trestních řízení vedených pro trestný čin nedovoleného ozbrojování nejsou totožné veličiny.

Ad 4.

Rok

Držitelé zbrojních průkazů

Držitelé zbrojních licencí

2018

Počet případů

Počet zbraní

Počet případů

Počet zbraní

128

166

4

4

                                                                                                                                       Poznámka: Policie České republiky od roku 2003 statisticky vykazuje počty pohřešovaných zbraní, avšak ve statistice nerozlišuje, zda jde o zbraně odcizené nebo ztracené.

Informační systém evidence pohřešovaných zbraní provozovaný Policií České republiky obsahuje k datu 31. prosince 2018 celkem 21 633 záznamů odpovídajících stejnému počtu pohřešovaných zbraní. Tento informační systém však neumožňuje strojově rozlišit ani subjekt, jehož se záznam týká (držitel zbrojního průkazu, držitel zbrojní licence, subjekt mimo působnost zákona o zbraních) ani důvod pohřešování zbraně (ztráta, odcizení). Viz ad 5.    

Ad 5.

Ve vztahu k bodu č. 5. předmětné žádosti povinný subjekt konstatoval, že Policie České republiky statisticky nevykazuje požadované informace a musela by je vyhledat v informačním systému evidence pohřešovaných zbraní. Prostřednictvím vyhledání v tomto informačním systému by bylo možno také doplnit statistické údaje požadované v bodu č. 4. této žádosti, tj. odlišit zbraně ztracené a odcizené v roce 2018 a odlišit zbraně evidované v informačním systému evidence pohřešovaných zbraní k 31. prosinci 2018 podle důvodu pohřešování a podle toho, zda jsou pohřešovány držiteli zbrojního průkazu nebo držiteli zbrojní licence. Povinný subjekt dále shledal, že zjištění požadovaných informací by vyžadovalo fyzickou prověrku každého jednotlivého záznamu obsaženého v informačním systému evidence pohřešovaných zbraní, a rozsah vynaložené práce posoudil jako mimořádně rozsáhlé vyhledání informací ve smyslu ustanovení § 17 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. V této souvislosti mu nezbylo než požadovat za toto mimořádně rozsáhlé vyhledání informací úhradu. Vzhledem k tomu, že žadatel požadovanou úhradu nezaplatil, aniž by postup povinného subjektu při vyřizování předmětné žádosti o informace napadl stížností podle ustanovení § 16a odst. 1 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb. a vyjádřil tak nesouhlas s výší požadované úhrady, povinný subjekt předmětnou žádost ve vztahu k výše uvedeným informacím odložil.

PhDr. Jiří Vokuš, 19. března 2019

vytisknout  e-mailem