Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Střelba v Sudoměřicích /AKTUALIZACE/

HODONÍNSKO: Celá událost se obešla bez zranění a majetkové újmy. 

Po jedenácté hodině dopoledne jsme na tísňové lince přijali oznámení o střelbě v obydlené části obce Sudoměřice. Podle prvotních informací zde před svým domem měl střílet místní čtyřiašedesátiletý občan. V době příjezdu prvních hlídek, z nichž první přijely do deseti minut, byl v dané lokalitě klid a před domem se nikdo nenacházel. Rovněž jsem neměli informace o žádné zraněné osobě. Na místo jsme si po vyhodnocení bezpečnostního rizika přizvali i zásahovou jednotku, jejichž první tým byl vrtulníkem dopraven na místo ve velmi krátkém čase a začal mapovat situaci. Další pozemní posily na místo přijely s krátkým časovým posunem. Po operativním šetření přistoupila zásahová jednotka ke vstupu do obydlí, kde omezila na svobodě muže podezřelého ze střelby i jeho zbraň. Následně jej policisté eskortovali na služebnu k dalším procesním úkonům. Motiv jeho jednání je předmětem dalšího vyšetřování. Situaci na místě od samého počátku řídil dosahový důstojník, který byl ve spojení s představiteli obce a přijali nutná bezpečnostní opatření. Mezi ně patřilo například i zajištění bezpečnosti žáků a personálu nedaleké základní a mateřské školy. Celá událost byla ukončena po dvou hodinách od prvního oznámení. V době bezpečnostního opatření a provádění zákroku však policistům nebylo zřejmé, jakým typem zbraně je muž ozbrojen a museli postupovat s největší opatrností a profesionalitou.

„První hlídka vybavena dlouhými zbraněmi byla na místě jedenáct minut po oznámení střelby. Prvosledoví policisté i příslušníci zásahové jednotky jednali velmi rychle a profesionálně. Tak si představuji správný zákrok,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

AKTUALIZACE (3. 5. 2016)

Podezřelý muž, který při zákroku působil zjevně opilým dojmem, strávil noc v policejní cele. Dechovou zkoušku však na výzvu policistů odmítl. Další procesní úkony a jeho výslech proběhly během dnešního dopoledne. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu Výtržnictví a po výslechu podezřelého muže jej propustili na svobodu. V daném případě nemáme další zákonné důvody k omezení jeho osobní svobody.  Při střelbě předchozího dne, jak bylo později zjištěno, použil plynovou pistoli, která mu byla policisty odebrána.

por. Bc. Petr Zámečník, 2. 5. 2016

vytisknout  e-mailem