Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Střelba v mešitách na Novém Zélandu si vyžádala 49 mrtvých

15. března 2019 Christchurch (Nový Zéland) - Nejméně 49 lidí dnes zahynulo při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch. Zdravotnické úřady v zemi sdělily, že dalších 48 lidí utrpělo zranění, někteří z nich jsou v kritickém stavu. Podle informací českého ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi útoku žádní čeští občané. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že se jednalo o dobře plánovaný teroristický čin. 

a má v sobotu stanout před soudem. Policie jeho totožnost neupřesnila, mohlo by ale jít o 28letého Australana, který se k atentátu přihlásil. Australský premiér Scott Morrison potvrdil, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za "pravicového extremistu a násilnického teroristu". Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

Střelec si svůj čin nahrával a v přímém přenosu vysílal na internetu. Sedmnáctiminutový videozáznam byl následně ze sociálních sítí stažen. Před svým činem také útočník zveřejnil prohlášení, v němž uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy.

Další tři podezřelí byli v době zatčení ozbrojeni, u jednoho z nich už ale policie uvedla, že pravděpodobně nemá s vražděním nic společného. U dalších dvou policie vyšetřuje, zda se na útoku nějak podíleli.

Po jiných podezřelých policie nepátrá, nebezpečí ale ještě nepominulo, řekl novozélandský policejní komisař Mike Bush na tiskové konferenci. Lidé by pokud možno měli zatím setrvat doma. Novozélandské úřady také nařídily, aby mešity v zemi byly uzavřeny, a zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z "nízkého" na "vysoký".

Terčem útoku se staly mešity Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města Christchurch, které má početnou islámskou komunitu. V mešitě Al Noor zemřelo podle komisaře Bushe 41 lidí a v mešitě Linwood přišlo o život sedm osob. Další člověk podlehl svým zraněním v nemocnici, dodal Bush.

Britské a francouzské bezpečnostní složky oznámily, že v reakci na střelbu na Novém Zélandu posílí hlídky v okolí mešit ve svých zemích.

Útok již odsoudili vůdci řady západních zemí. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že oběti byly zavražděny z rasové nenávisti a že je činem hluboce otřesena. K reakcím odsuzujícím násilí se přidali i český premiér Andrej Babiš a šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Představitelé muslimských zemí přitom zdůraznili, že útok je zvlášť odporný, jelikož byl spáchán v době pátečních modliteb. Někteří činitelé jako pákistánský premiér Imran Chán či turecký prezident Reccep Tayip Erdogan přitom vyjádřili přesvědčení, že za atentáty stojí rostoucí islamofobie. Při útoku zahynuli i čtyři Bangladéšané a tři další byli zraněni. Mezi zraněnými jsou také Indonésané, Afghánci či Malajsijci.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/strelba-v-mesitach-na-novem-zelandu-si-vyzadala-49-mrtvych/1733217

    vytisknout  e-mailem