Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Střela Gestapa, která měla zabít Morávka

Štábní kapitán Václav Morávek je jednou z nejvýraznějších osobností českého protinacistického odboje. Stal se doslova „noční můrou“ pražského Gestapa. Svým pronásledovatelům dělal až neuvěřitelné kousky, proto byl jednou z nejhledanějších osob nejen v tehdejším Protektorátu. 

Dvacátého prosince 2023 v sedm hodin ráno uplynulo 82 let od legendární přestřelky odbojáře Václava Morávka s Gestapem v Karlově ulici v Praze. Dle historických pramenů – z oficiálních  zpráv německé tajné policie – zde měl Morávek vystřílet ze svých dvou pistolí neuvěřitelných 200 ran. „Byl proslulý tím, že pod upravenými oděvy ve speciálně vyrobených pouzdrech s sebou nosil na tehdejší dobu hotový arzenál,“ vysvětluje badatel Pavel Černý. V bytě v Karlově ulici se Morávek ubránil osmi členům zatýkacího komanda pražského Gestapa. Tři z nich dokonce postřelil a unikl nezraněn přes střechy sousedních domů.

Téměř po 82 letech se do prostor této dnes již legendární přestřelky vrátili badatelé a při pátrání po možných pozůstatcích střelby požádali o spolupráci balistiky Kriminalistického ústavu. Původní prostor bytu prošel od druhé světové války rozsáhlou rekonstrukcí, v místě, kde měl Morávek pronajatý pokoj, je dnes kuchyň a jsou zazděné i původní dveře. Zachovány zůstaly pouze zárubně dveří, na které se odborníci zaměřili. S využitím nejmodernější techniky – pulzního RTG Pyrotechnické služby Policie ČR, se v zárubni dveří podařilo lokalizovat střelu, kterou po vyjmutí zkoumali balistici Kriminalistického ústavu. 

Nalezená střela putovala do laboratoří v Bartolomějské ulici
Zkoumáním balistici určili, že se jedná se o vystřelenou celoplášťovou ogivální střelu ráže 7,65 mm Browning, která je tvořena sestavou ocelového, pomosazeného a poniklovaného pláště a olověného jádra. Střela má celkovou délku cca 12 mm, průměr válcové vodicí části cca 7,8 mm a celkovou hmotnost 4,64 g. Svým tvarem a výrobním provedením odpovídá střelám výroby Sellier & Bellot Vlašim v období protektorátu Böhmen und Mähren nebo nábojům vyrobeným firmou Považské strojárne v Považské Bystrici.
08 Pohled na střelu ráže 7 65 mm Browning která byla nalezena na místě událostiPohled na střelu ráže 7 65 mm Browning, která byla nalezena na místě události

„Střela není výrazně dopadově zdeformovaná, zachovala si po vystřelení svůj původní tvar. Na povrchu pláště střely, především v oblasti špičky a ogivální části, se nacházejí různě orientované škrábance a rýhy, které mohly vzniknout při průniku střely překážkou nebo mohly být z určité části vytvořeny v rámci předchozí manipulace s nábojem ve zbrani nebo zásobníku,“ popsal stav nalezené střely zástupce vedoucího Odboru technických zkoumání Kriminalistického ústavu Martin Valenta a dodal, že balistické nálezy s takto zachovalými stopami obdobného stáří nejsou běžné. Stav střely dokumentují snímky speciálního balistického skeneru Balscan.

10 Rozvinutý plást střely se stopami vývrtu hlavně snímaný 3D scanerem BalScanRozvinutý plást střely se stopami vývrtu hlavně snímaný 3D skenerem BalScan

Na vodící části střely byly nalezeny stopy po vystřelení z rážově příslušné hlavně s drážkovaným vývrtem, o šesti drážkách a polích, pravotočivého stoupání, o šířce stopy pole cca 1,1 až 1,2 mm (6/P/cca 1,1 až 1,2 mm). „Tyto parametry vývrtu se vyskytují u různých typů samonabíjecích pistolí v ráži 7,65 mm Browning, které se nacházely ve výzbroji říšské policie nebo Gestapa. Jedná se například o německé pistole Walther PP nebo Walther PPK, Mauser model 1914 nebo Mauser 1934 nebo původně československou pistoli ČZ vz.27, která byla ve velkém množství vyráběna právě pro potřeby německých ozbrojených sil za druhé světové války,“ vysvětlil balistik Martin Valenta.

Přestože od přestřelky Gestapa se škpt. Morávkem uběhlo téměř 82 let, než byla střela nalezena, zůstaly ve stopách vývrtu hlavně dochovány individuální znaky v takové míře, že by je bylo možné využít k individuální identifikaci použité zbraně. „Zachování individuálních znaků ve stopách vývrtu hlavně lze přisuzovat skutečnosti, že střela byla vstřelena do suchého a vyschlého dřeva tvořícího zárubeň dveří, ve kterém uvázla. V bytě byla patrně zachovávána relativně stálá teplota a nízká vlhkost, takže střela byla chráněna před působením klimatických vlivů a nedošlo ke korozi vnějšího povrchu pláště střely,“ doplnil Martin Valenta.

Překvapivý nález byl prezentován na setkání se zástupci médií v budově Kriminalistického ústavu. Mezi hosty byli předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček, senátorka Jitka Chalánková a senátor Zdeněk Hraba. Přítomna byla také neteř Václava Morávka.

Příběh jedné střely aneb Největší přestřelka škpt. Morávka
https://youtu.be/wIoDAnuLvxU?si=szLIPVW0XYMckSYY

pplk. Mgr. Petar Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR
21. prosince 2023

Odkazy do noveho okna

10 Rozvinutý plást střely se stopami vývrtu hlavně snímaný 3D skenerem BalScan

10 Rozvinutý plást střely se stopami výv... 

Detailní náhled

09 Plášť nalezené střely se stopami drážkovaného vývrtu hlavně

09 Plášť nalezené střely se stopami dráž... 

Detailní náhled

08 Pohled na střelu ráže 7,65 mm Browning, která byla nalezena na místě události

08 Pohled na střelu ráže 7,65 mm Brownin... 

Detailní náhled

07 Detail střely

07 Detail střely 

Detailní náhled

06 Nalezená střela

06 Nalezená střela 

Detailní náhled

05 Nalezená střela

05 Nalezená střela 

Detailní náhled

04 Nalezená střela

04 Nalezená střela 

Detailní náhled

03 Nález střely v materiálu zárubní

03 Nález střely v materiálu zárubní 

Detailní náhled

02 RTG snímek zárubní - lokalizace střely

02 RTG snímek zárubní - lokalizace střel... 

Detailní náhled

01 RTG snímek zárubní - lokalizace střely

01 RTG snímek zárubní - lokalizace střel... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem