Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Středoškoláci se dali na dráhu zločinu

NÁCHODSKO – Zosnovali a provedli loupežné přepadení 

nápis policie na autě.jpgIlustrační foto/ Archiv Policie ČR
Trojice mladíků z Broumovska ve věku 17, 18 a 20 let, dva středoškoláci a jeden již pracující, se bude muset zodpovídat ze závažných trestných činů, z nichž je obvinila policie včerejšího dne.
 
V tenatech policejních vyšetřovatelů uvízli poté, co je k nim dovedlo vyšetřování loupeže v drážním domku v Teplicích nad Metují. Domek, který obývají dva starší muži, přepadli v polovině měsíce dubna 2012 ve večerních hodinách dva pachatelé. Ti, již za tmy, nejprve vylákali jednoho z obyvatel ven, fyzicky ho napadli a poté vnikli dovnitř.
 
Tam všechno zobraceli a prohledali, šli po větším obnosu peněz, úsporách nebo cennostech, o kterých se zřejmě domnívali, že je muži vlastní. Při hledání narazili v jednom z pokojů i na druhého muže, zastrašováním jej přiměli vydat jim peníze z peněženky. Celkem však žádné velké peníze nenašli ani cenné věci. Nakonec sebrali pár stokorun a utekli z domku téměř s prázdnou.
 
Policisté zadrželi tři mladé muže, jednoho z nich pro zosnování a přípravu a další dva pro provedení celé loupeže. Další průběh vyšetřování ukázal, že tato loupež nebyla jejich jediným skutkem. O dva týdny dříve již šli na věc poprvé, nepodařilo se jim ale vylákat oběť ven, jen u domku rozbili jedno okno a pak odešli. O několik týdnů dříve pak trojice mladíků ještě s dalším výtečníkem vykradla chalupu v Teplicích nad Metují, kde hoši sebrali křovinořezy, vrtačky a další nářadí v několika hodnotě desítek tisíc korun.
 
V současné době je policejní vyšetřovatel obvinil ze zločinu loupeže, vydírání a porušování domovní svobody. Na všechny tři podal návrh na vzetí do vazby. Dva z mladých desperátů přitom jsou ještě středoškoláci, kteří tak zřejmě ztratili možnost usednout do lavic a dokončit studium v řádném termínu. Zločin loupeže zákon trestá dvou až desetiletým trestem odnětí svobody. Ještě ne osmnáctiletý hoch pak může počítat s trestem přibližně polovičním.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
17. 5. 2012 v 12.45 hodin

vytisknout  e-mailem