Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Středočeští policisté mapovali situaci na rychlostních komunikacích

BENEŠOVSKO - Na řidiče se zaměřil i policejní vrtulník. 

V souvislosti s blížícím se nástupem letní sezóny uspořádali středočeští policisté dopravně-bezpečnostní akci, při které se tentokrát zaměřili na středočeský úsek dálnice D1 v oblasti Mirošovic a také na rychlostní komunikaci 1/3 u Benešova. Dohlíželi zde obecně na bezpečnost a plynulost silničního provozu, kontrolovali, zda řidiči dodržují dopravní předpisy a respektují dopravní značení. Do akce byly zapojeny dvě desítky policistů z dopravní služby Benešovského územního odboru společně s policisty Dálničního oddělení Mirošovice. Situaci ze vzduchu monitoroval také policejní vrtulník, který zaznamenával i případné přestupkové jednání účastníků silničního provozu.
 
Tato akce se nakonec ukázala jako spíše preventivní. Řidiči se totiž chovali ukázněně, policisté museli ze země zasahovat pouze v ojedinělých případech. V jednom z nich pokutovali řidičku motocyklu, která nerespektovala vodorovné dopravní značení a předjížděla přes dvojitou plnou čáru. Nevyhnula se tak blokové pokutě, stejně jako další dva řidiči, kteří vyjeli do silničního provozu nepřipraveni. Jeden z nich si zapomněl zapnout světla pro denní svícení, další si sednul do vozidla přesto, že mělo prasklé čelní sklo. Policisté v terénu také reagovali na aktuální oznámení z linky tísňového volání 158, ve kterém měl český řidič kamiónu z vozovky vytlačovat ostatní vozidla. Policisté jej sice dohledali, nicméně se jim nepodařilo zjistit, že by se zmíněného přestupkového jednání dopustil.
 
Tato akce byla jakousi předprázdninovou sondou do situace v silničním provozu, která měla zmapovat situaci na rychlostních komunikacích, tentokrát v oblasti Benešova. Policie v ní reagovala zejména na blížící se začátek letní sezóny, kdy se na komunikacích začínají objevovat motocyklisté, vyjíždějí i tzv. sváteční řidiči, lidé se vydávají na výlety a dovolené. Je tepleji, řidiči jsou více unavení a tím i méně pozorní. Zbytečně tak dochází k nečekaným komplikacím, policie eviduje celou řadu dopravních nehod, často i s tragickými následky.
 
V zájmu řidičů tedy je, aby se chovali maximálně zodpovědně, dbali dopravního značení a respektovali ostatní účastníky silničního provozu. Musí také počítat s tím, že pokud vyráží na delší cestu, měli by být náležitě vybaveni. Reflexní vesta, lékárnička, ale i například dostatek tekutin, či drobnost k jídlu, která doplní energii, je nezbytnou nutností. Pokaždé totiž nemusí existovat možnost, jak včas sjet z dálnice a využít objízdnou trasu. Potvrdit to může například situace, která vznikla v souvislosti s dopravní nehodou tří kamionů na dálnici D11 před několika dny, kdy řidiči zůstali uvězněni v dlouhých kolonách i několik hodin.
 
Tato akce navázala na sérii dopravně-bezpečnostních opatření, které probíhají v rámci Středočeského kraje v průběhu celého roku. Pravidelně je nasazován i policejní vrtulník, a to několikrát do měsíce. Pro policisty na pozemní komunikaci je významným pomocníkem při monitorování dopravní situace a zaznamenávání případného přestupkového jednání účastníků silničního provozu. V podobných akcích budou policisté pokračovat i nadále, obzvláště v rizikových obdobích, kterými jsou například začátek prázdnin, anebo naopak začátek školního roku. Policie ale průběžně vyhodnocuje aktuální bezpečnostní situaci na silnicích a výkonem služby se zaměřuje do míst, která byla z hlediska dopravní nehodovosti, či jiných faktorů vyhodnocena jako riziková s cílem tento stav maximálně zlepšit.
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
PČR Benešov
4.6.2014
Odkazy do noveho okna

vrtulník-1

vrtulník-1 

Detailní náhled

vrtulník-2

vrtulník-2 

Detailní náhled

vrtulník-3

vrtulník-3 

Detailní náhled

vrtulník-4

vrtulník-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem