Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Středočeští policisté kontrolovali rychlost

KRAJ – Dva pátky ve znamení kontrol na středočeských silnicích a dálnicích. 

Během dvou pátečních dnů, 13. a 27. ledna 2023, středočeští policisté ve zvýšené míře dohlíželo na bezpečnost v silničním provozu, v rámci dopravně bezpečnostní akce se zaměřili především na kontrolu rychlosti u řidičů motorových vozidel, ale neopomněli ani další kontroly dodržování pravidel silničního provozu. Pozornost věnovali kontrolám řidičů, zda před jízdou nepožili alkohol nebo jiné návykové látky, používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolám technického stavu vozidla, pátrání po osobách, věcech a odcizených vozidlech, ale zaměřili se i na problematiku nelegální migrace.

Prioritou a hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na našich silnicích.

V roce 2022 řešili středočeští policisté 15127 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku o 173 nehod více. Dopravních nehodu bohužel nepřežilo 76 osob a 280 utrpělo těžká zranění. Nejčastějšími příčinami byl nesprávný způsob jízdy (7172), následovala nepřiměřená rychlost (2636) a nedání přednosti (1358). Nejvíce nehod se stalo v pátek. Proto právě pátku věnovali policisté vyšší pozornost.

Během těchto dvou dnů policisté zkontrolovali 905 vozidel, motocyklů a jejich řidičů. Celkem zjistili 456 dopravních přestupků, kdy převážnou většinu z nich vyřešili na místě blokovou pokutou v celkové výši 273 tisíc Kč.

332 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost (největším hříšníkem byl cizinec, který jel na dálnici D5 ve směru na Prahu rychlostí 209km/h) , 4 řidičů před jízdou požilo alkohol a 1 řidič užil jiné návykové látky. Celkem 18 řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy a 28 řidičů za jízdy telefonovalo nedovoleným způsobem.

Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akci, které v rámci Středočeského kraje pravidelně realizujeme, je upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti a porušování dalších pravidel v silničním provozu přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a mnoho zmařených lidských životů, proto budou středočeští policisté v dopravně bezpečnostních akcích pokračovat i nadále.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
31. ledna 2023

vytisknout  e-mailem