Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Středa patřila workshopům

Konference Evropské akademie forenzních věd EAFS 2015, která se koná v Kongresovém centru v Praze ve dnech 7. – 11. září 2015, je v plném proudu. Po dvoudenním maratónu přednášek bylo dnes pro delegáty připraveno 14 tematických workshopů.  

Konferenci, které se účastní před 950 delegátů z celého světa, organizuje Kriminalistický ústav Praha Policie ČR z pověření Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI).

workshop 09
Velice zajímavý a přínosný workshop připravila šéfka irského kriminalistického institutu Sheila Willis, která hovořila o problematice interpretace výsledků znaleckého zkoumání před soudem. Vystoupení paní Willis byl přítomen vedoucí oddělení genetiky KÚP plk. Ing. Roman Hradil, Ph.D., kterýmá letité praktické zkušenosti s obhajobou závěrů posudků u soudu. „Interpretace výsledku zkoumání je nejdůležitější částí naší práce. Závěry, které uvedeme do posudku, musí být podány tak, aby jim porozuměl i „laik“, v našem případě státní zástupce a soudce, neboť nepochopení našich zjištění může mít vliv na celkové zhodnocení důkazů,“ uvedl Roman Hradil. Sheila Willis představila návod, který je založen na principu porovnání pravděpodobnosti tvrzení obhajoby a obžaloby. „Pomocí vědeckých metod se vyhodnotí, jakou pravděpodobnost správnosti má tvrzení obžaloby („obžalovaný je vinen“) v porovnáním s tvrzením obhajoby („obžalovaný je nevinen“) a soudce se pak rozhoduje, která z hypotéz je pravdivější,“ vysvětlil plk. Hradil a dodal, že v genetickém zkoumání je tento princip standardně používán. Problematice „správné“ interpretace je, nejen v KÚP, ale i v rámci ENFSI věnována značná pozornost.

Další workshopy byly věnovány oblasti organické chemie, zkoumání dokumentů, analýze vláken, fonoskopii, novým technologiím pro kriminalistickou identifikaci tváří či managementu kvality.

Ve čtvrtek budou pokračovat přednášky v odvětvích trasologie, daktyloskopie, mechanoskopie, balistiky, dále v problematice ohledání místa činu a DVI.


kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
9. září 2015
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem