Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Strážník udeřil ženu pěstí - obvinění

České Budějovice - Podle znaleckých posudků strážník zneužil pravomoc úřední osoby ... 

Českobudějovičtí kriminalisté „uzavřeli“ tento týden obviněním velmi mediálně sledovaný případ strážníka městské policie v Českých Budějovicích, který měl v centru města na Senovážném náměstí v loňském říjnu při zákroku udeřit do obličeje ženu, která nereagovala na jeho výzvy k prokázání totožnosti.

Kriminalisté strážníka obvinili z přečinu ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle kriminalistů a dosavadního šetření, znaleckého posudku soudního lékaře, znaleckého posudku z oboru kriminalistiky a služebních zákroků, výslechu poškozených i svědků, zajištěných videozáznamů, bylo  při služebním zákroku proti ženě použití úderu nedůvodné. Následně strážník zakročoval proti jejímu příteli, který ho napadl. Při pacifikaci útočníka použil donucovací prostředky – kopy. Podle znaleckého  posudku byly opakované kopy vyhodnoceny v souvislosti se zákrokem také jako nepřiměřené, některé směřovaly na hlavu pacifikovaného muže.

Původním incidentem byla situace, kdy strážníci řešili jednání přítele ženy, který při pohybu ve vozovce upadl na projíždějící vozidlo. No, a kdyby následně žena zareagovala na výzvy strážníka, mohlo být vše jinak…Celý případ pravděpodobně doputuje před soud, až ten rozhodne o vině.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz 

11. března 2022

vytisknout  e-mailem