Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stovky policistů v pohotovosti

Anonym vyhrožoval bombou na několika místech v republice. 

V úterý 10. května 2016 v dopoledních hodinách bylo nejen na Policii ČR, ale i na jiné instituce, nahlášeno údajné uložení nástražného výbušného systému na různých místech v celé České republice. Jednalo se přibližně o desítku objektů, například magistráty či vlaková nádraží.

Na jednotlivých místech probíhala opatření, která si vyžádala evakuace několik stovek lidí. Do akce byly zapojeny stovky policistů. Jaká konkrétní opatření policie na jednotlivých místech prováděla, nebudeme z taktických důvodů zveřejňovat.

Pachatel je v případě, že se jedná o planou výhružku, podezřelý z trestného činu šíření poplašné zprávy. Za rok 2015 jsme řešili 214 případů podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy a zhruba polovina (120) případů bylo objasněno.

AKTUALIZACE, 10. květen 2016 14:30 hod.

Během rekordně krátné doby se policii podařilo dopadnout podezřelého 41 letého muže. Toho zdrželi královéhradečtí kriminalisté a zahájili s ním úkony v trestním řízení. Podezřelý se ohrožen trestní sazbou pět let. V případě, že by vyčíslená škoda přesáhla částku 5 milionů korun, byl by ohrožen trestní sazbou dokonce 8 let.

 

§ 357

Šíření poplašné zprávy

(1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Kdo zprávu uvedenou v odstavci 1 nebo jinou nepravdivou zprávu, která je způsobilá vyvolat opatření vedoucí k nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa anebo bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému sdělí soudu, orgánu Policie České republiky, orgánu státní správy, územní samosprávy, nebo jinému orgánu veřejné moci, právnické osobě, fyzické osobě, která je podnikatelem, anebo hromadnému informačnímu prostředku, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 opětovně,
b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny,
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu,
d) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, územní samosprávy soudu nebo jiného orgánu veřejné moci, nebo,
e) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti právnické nebo fyzické osoby, která je podnikatelem.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.


10. května 2016
por. Markéta Janovská
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

.

vytisknout  e-mailem