Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Stop násilí na seniorech

KUTNOHORSKO - Policisté z Kutnohorska od roku 2010 do současné doby vyšetřovali devět případů násilí na seniorech, ten poslední se stal v lednu letošního roku. 

V Čáslavi devětatřicetiletý muž týral svou sedmdesátiletou matku. Během měsíce ledna ji její syn nejprve psychicky týral, což později vyústilo až k fyzickému napadení. Žena utrpěla mnohačetná poranění a byla nucena vyhledat lékařskou pomoc. Jednání jejího syna v ní vzbudilo důvodnou obavu o její život a zdraví.

Lékaři celou věc oznámili policistům, kteří začali ihned konat a učinili patřičná opatření. Případ byl kvalifikován jako trestný čin nebezpečné vyhrožování a dozoruje ho Okresní státní zastupitelství v Kutné Hoře. Podezřelému muži hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody jeden nebo tři léta.
 

Co je násilí na seniorech?

Jedná se o donucovací chování užívané jednou osobou kovládání jiné nebo jiných osob. Může mít rozmanité podoby: hrubé nadávky, stálé kritizování, ponižující urážky, zesměšňování, podrývání sebedůvěry, omezování osobní svobody, ekonomické vydírání, vyhrožování tělesným ublížením až po přímé tělesné ubližování. Charakteristickým rysem je jeho opakování, dlouhodobost a téměř každodenní přítomnost. Odehrává se v domácím prostředí i v ústavech. Někdy probíhá tak nenápadně, že si ho ani blízké okolí seniora nemusí povšimnout.

Pachateli jsou nejčastěji blízcí příbuzní, popřípadě osoby, s nimiž jedinec žije ve společné domácnosti. Násilí jsou vystaveni zejména slabší, závislí a znevýhodnění jedinci.

Starý člověk si velmi nerad a stěží přizná, že mu ubližuje člen jeho vlastní rodiny. Oběti mají navíc pocit, že jsou za jednání agresora nějakým způsobem zodpovědné, a že si ho ve své podstatě „zasloužily“.

Při snaze řešit tyto případy, je nezbytná všímavost lidí z okolí jednice, a také například zdravotníků, lékařů či jiných lidí, kteří se seniorem přicházejí do styku (pečovatelé, asistenti).

Pro pomoc lidem, na nichž je násilí pácháno, existují v naší republice intervenční centra, kde se řeší právě problematika domácího násilí, a fungují telefonní linky pomoci.

Důležité telefonní kontakty:

Policie ČR                                                  158

Městská Policie ČR                                                             156
 

Lékařská pohotovost                                   155 Tísňové volání                                                         112
Život 90                         800 157 157 Elpida - zlatá linka seniorů           800 200 007
Bílý kruh bezpečí           257 371 110  SOS centrum Diakonie ČCE         222 514 040

Obětmi násilí a zanedbávání se v České republice stává až 20% lidí starších 60 let!

Dle publikace: Stop násilí na seniorech, Občanské sdružení ŽIVOT 90

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
6. března 2014
 

vytisknout  e-mailem