Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stodola ukrývala těla několik let

Praha 18. října 2013 – Začátkem tohoto měsíce potvrdil ÚOOZ informaci o nalezení dvou mrtvých těl v obci Záhornice. Co nálezu předcházelo, koho detektivové našli a proč museli zemřít? 

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se případem, na jehož konci byl nález dvou mrtvých těl, zabývali téměř rok. Operativní cestou se jim podařilo získat nové a zásadní informace k případu, kterým se před několika lety zabývali kolegové z kriminálky v České Lípě. Jejich téměř dvouletá práce na tomto případu se stala pro detektivy ÚOOZ cenným vodítkem, i když se v té době kriminalistům přes veškerou snahu nepodařilo shromáždit potřebné indicie, které by je dovedly ke zdárnému uzavření případu.
 
Detektivové ÚOOZ se věcí podezření z ublížení na zdraví, jehož obětí se mohla stát žena (1975) z České Lípy, pohřešovaná od roku 2008, začali zabývat na základě podezření, že zmizení ženy by mohlo souviset s organizovaným zločinem na úseku rozsáhlé hospodářské kriminality v souvislosti s neodvedením daní za dovezené pohonné hmoty. Tato verze se jim během rozsáhlého prověřování potvrdila. Bylo zjištěno, že pohřešovaná figurovala v několika firmách jako tzv. „bílý kůň“. A ztotožněny byly také osoby, které tuto trestnou činnost prostřednictvím pohřešované měli organizovat.
 
Dne 24. září letošního roku detektivové ÚOOZ postupně v Praze zadrželi 3 osoby a o den později dva z nich (nar. 1949 a 1955) obvinili z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestní stíhání jednoho ze dvou obviněných bylo navíc zahájeno i pro zbavení osobní svobody. Oba obvinění měli prostřednictvím tzv. „bílého koně“ způsobit státu škodu na neodvedených daních za dovezené pohonné hmoty v celkové výši přes 42 milionů korun.Jeden z obviněných skončil ve vazbě, trestní stíhání druhého obviněného bylo započato ze zdravotních důvodů na svobodě. V rámci samotné realizace bylo provedeno cca 20 domovní prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých bylo zajištěno velké množství důkazního materiálu.
 
Detektivům vše ukazovalo na to, že pohřešovaná žena byla patrně zavražděna. Její tělo však zatím nalezeno nebylo a detektivům nezbývalo, než pátrat dál. Podařilo se zjistit několik objektů spojených s osobami obviněných a jejich rodinnými příslušníky, které byly v minulosti různým způsobem převáděny z majitele na majitele tak, aby byl zastřen jejich pravý vlastník. Detektivové proto vytipovali několik objektů, kde by se mohlo tělo pohřešované nacházet.
 
V této souvislosti začali detektivové ÚOOZ prověřovat i zmizení další osoby, Čechošvýcara (1936), od kterého měl chtít v roce 2003 jeden z obviněných koupit pozemky. Od té doby byl muž nezvěstný. Obviněný měl následně skutečně lukrativní pozemky v Praze získat.
 
Dne 30. září 2013 přistoupili detektivové ÚOOZ k domovní prohlídce jednoho ze zájmových objektů v obci Záhornice, kde speciálně vycvičený pes z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy vyhledal ve stodole objektu podezřelé místo. To bylo za pomoci těžké techniky odkryto a v hloubce přibližně jednoho metru bylo nalezeno ukryté tělo pohřešované ženy. Ta byla zavražděna koncem roku 2008 několika výstřely do hlavy.
 
Pod tělem pohřešované byla nalezena masivní betonová deska, pod kterou bylo v hloubce cca 170 cm objeveno i tělo pohřešovaného muže. I ten byl zavražděn střelnou zbraní a to ranou do týla. V zemi pak tělo leželo od roku 2003. Ohledání místa činu a prohlídka celého objektu probíhala i v následujících dnech a to i za použití speciálního georadaru.
 
Nález obou těl znamenal další zlom v celém případu. Vzhledem k těmto skutečnostem došlo ke změně právní kvalifikace ze zbavení osobní svobody na vraždu a trestní stíhání bylo rozšířeno o další skutek.
 
Případem se detektivové ÚOOZ dále intenzivně zabývají. V současné době jsou již oba obvinění stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim podle jednotlivého podílu na trestné činnosti hrozí vysoké tresty. V případě vraždy by se mohlo jednat i o doživotní trest odnětí svobody.
 
Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství Ústí nad Labem, pobočka Liberec.

vytisknout  e-mailem