Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Státní zástupci oslavili 20 let novodobé instituce

Ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR plk. Ing. Pavel Kolář, CSc. se zúčastnil konference v Kroměříži, která se konala k 20. výročí založení státního zastupitelství České republiky.  

Státní zástupci v Kroměříži oslavili 20 let novodobé instituce veřejné žaloby
 
Kroměříž 3. červen 2014 - Zlomový moment pro tuzemskou justici – proměna prokuratury ve státní zastupitelství – se odehrál před dvaceti lety. Připomněla ho dvoudenní konference v Kroměříži, které se kromě vedoucích státních zástupkyň a zástupců z celé republiky účastnily i špičky české politické reprezentace a justice.
 
Státní zástupce přijel do Kroměříže pozdravit prezident republiky Miloš Zeman, předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně spravedlnosti Helena Válková. Na konferenci nechyběli představitelé Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, emeritní nejvyšší státní zástupci, prezidenti profesních komor, policejní prezident a ředitelé speciálních policejních útvarů, ale také zahraniční hosté z Generální prokuratury Slovenské republiky.
 
Dějištěm slavnostního večera 2. června 2014 byl sněmovní sál Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Prezident Miloš Zeman ve své řeči podpořil nezávislost státních zástupců a ocenil jejich roli v boji proti korupci v politice nebo předraženým veřejným zakázkám. "Měli bychom mít odvahu postavit se za jejich nezávislost proti politickým, mocenským a ekonomickým tlakům, i proti mediálnímu mainstreamu, který až do poslední chvíle tvrdil, jak jsou některá obvinění falešná. Chránil ty, kteří mluvili o prokurátorské republice a o vládě plukovníků či podplukovníků," zdůraznil ve svém projevu prezident. Význam dobře fungujícího státního zastupitelství vyzdvihli ve svých krátkých proslovech také představitelé parlamentu, předseda vlády i ministryně spravedlnosti.
 
V úterý 3. června pokračovala konference v prostorách kroměřížské Justiční akademie za účasti vedoucích státních zástupců ze všech okresů České republiky. Všechny hosty konference přivítal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nastínil obrysy, jak by se systém státního zastupitelství mohl zefektivnit s příchodem nového zákona. Zdůraznil také, že státní zástupci musí pracovat odpovědně, nelze je ale činit odpovědné za výsledek trestního řízení.
 
Hosté si měli mimo jiné možnost poslechnout zkušenosti kolegů ze Slovenské republiky. Na období, kdy se stal prvním porevolučním generálním prokurátorem, zavzpomínal současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. O své úvahy a postřehy k postavení veřejné žaloby v Česku se podělili také předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.
 
Historický vývoj státního zastupitelství shrnul odborník na trestní právo a současný místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk. O pohled „zvenčí“ obohatili diskuzi představitelé Soudcovské unie, České advokátní komory i Notářské komory. Roli Unie státních zástupců připomněla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, 20 let státního zastupitelství očima krajského státního zástupce popsal Jan Jakovec z Ústí nad Labem. Mezinárodní činnost státního zastupitelství přiblížil pak národní člen Eurojustu Lukáš Starý. 
 
Petr Malý
tiskový mluvčí NSZ
 
Tisková zpráva byla převzata z internetových stránek Nejvyššího státního zastupitelství
http://www.nsz.cz/index.php/cs/aktuality/860-statni-zastupci-v-kromii-oslavili-20-let-novodobe-instituce-veejne-aloby
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
10. června 2014 
Odkazy do noveho okna

konference 01

konference 01 

Detailní náhled

konference 02

konference 02 

Detailní náhled

konference 03

konference 03 

Detailní náhled

konference 04

konference 04 

Detailní náhled

konference 05

konference 05 

Detailní náhled

konference 06

konference 06 

Detailní náhled

konference 07

konference 07 

Detailní náhled

konference 08

konference 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem