Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistika trestných činů spáchaných se zbraní kategorie "D"

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

Žádám o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Žádám o poskytnutí statistiky trestných činů, spáchaných se zbraněmi kategorie „D“ od roku 2015 (včetně) do roku 2019 (včetně). Dále žádám o statistiku trestných činů spáchaných s:

  1.  historickými zbraněmi kategorie       „D“,
  2.  zbraněmi jednoranovými a dvouranovými zkonstruovanými na principech doutnákových, kolečkových, křesadlových nebo perkusních zámkových systémů,
  3.  palnými zbraněmi      určenými pro střelbu náboji typu flobert s energií střely na ústí hlavně do 7,5 J             a
  4. expanzními zbraněmi

od roku 2015 (včetně) do roku 2019 (včetně).

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a poskytla žadateli požadovaná statistická data s následujícími upozorněními. 

- Policie České republiky eviduje druhy zbraní podle jiných měřítek, než požadujete, proto předkládáme počty skutků podle všech námi evidovaných druhů zbraní.

- Aby bylo možné zjistit, jakým konkrétním druhem zbraně byl skutek spáchán, je nutno odhalit pachatele, tj. objasnit skutek, proto předkládáme počty objasněných skutků.

- V některých případech se druh zbraně upřesnit nepodaří i přes objasnění skutku (zbraň není identifikována nebo nalezena, pachatel nevypovídá, atp.), proto jsou uvedeny i méně konkrétní položky (např. "krátká střelná zbraň").

- V roce 2015 byl odlišný číselník, než v následujících letech, proto některé položky nemusí být stejné jako položky v následujících letech a čísla nemusí být porovnatelná, proto je tabulka uvedena zvlášť.

- V letech 2015 až 2018 mohla být jednomu pachateli zaevidována pouze jedna zbraň (zpravidla zbraň, kterou byl spáchán nejzávažnější následek nebo nejagresivnější zbraň).

- Je dáno, že jeden skutek může spáchat více pachatelů, jeden skutek tedy může být spáchán více zbraněmi, a v takovém případě je skutek započten ve všech druzích použitých zbraní.

- Od roku 2019 (včetně) je navíc možné jednomu pachateli zaevidovat všechny druhy použitých (i nepoužitých) zbraní (pachatel může zbraní jen hrozit nebo ji jen mít viditelně u sebe), proto jsou počty skutků za rok 2019 uvedeny ve zvláštní tabulce, neboť vzhledem k popsané změně metodiky nejsou porovnatelné s minulými roky.

- Pro získání souhrnných údajů není možné  jednotlivé hodnoty sečíst, neboť tím by mohl být jeden skutek započítán duplicitně, případný souhrnný počet je nutno vypočítat zvlášť přímo z databáze.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 23. 11. 2020

vytisknout  e-mailem