Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistika trestného činu uzavření zakázané dohody

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

1) Statistické údaje o páchání trestného činu porušení závazných pravidel hospodářského styku dle § 127 trestního zákona č. 140/1961 Sb., ve znění pozdějších předpisů, od r. 1990 do roku 2009.

2) Statistické údaje o páchání trestného činu uzavření zakázané dohody dle § 248 odst. 2 alinea 1 trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, od roku 2009 do r. 2017.

Konkrétně bych Vás chtěl požádat o tyto údaje:

a) Kolik případů skutků bylo v daném roce v předběžné fázi trestního řízení prověřováno, včetně údajů kolik případů bylo zjištěno a kolik případů bylo ve fázi prověřování ukončeno.

b) Kolik případů bylo v daném roce objasněno, včetně údajů, kolik případů bylo objasněno dodatečně.

c) V kolika případech v daném roce byl skutek ve fázi prověřování a zvlášť ve fázi vyšetřování posouzen jako přestupek.

d) V kolika případech v daném roce bylo zahájeno trestní stíhání, v kolika případech byl podán návrh na potrestání a v kolika případech byla podána obžaloba.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a dopisem z 27. 7. 2018 sdělila žadateli, že předmětnou žádost o informace podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odkládá v té části jejího bodu d), jež se týká podaných obžalob. Ke statistické tabulce, která je obsahem přílohy, dále sdělila policie následující:

Policie České republiky nedisponuje v těchto věcech daty staršími roku 1994. Při takto dlouhodobém meziročním srovnávání je třeba brát v úvahu i změnu výše škody charakterizující trestný čin (např. rok 2002, 3.000,- => 5.000,-). Data před a po tomto rozhraní nebudou prakticky porovnatelná, přestože jsou zde uvedena v jedné tabulce.

Statistickou jednotkou druhu kriminality u Policie České republiky je takticko-statistická klasifikace (dále jen „TSK“), která upřednostňuje kriminalistické ukazatele, nikoliv paragrafové znění.

Do roku 2009 policie evidovala TSK 801 - trestné činy proti předpisům o nekalé soutěži - § 149 zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona (dále jen: „trestní zákon), a zároveň TSK 809 - porušování závazných pravidel hospodářského styku - § 127 trestního zákona. Od roku 2010 eviduje již pouze TSK 801 - porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže - § 248 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. Data před a po tomto rozhraní nejsou porovnatelná, přestože jsou uvedena v jedné tabulce.

Ad a)

prověřováno skutků – jedná se o trestné činy, které byly zahájeny podle § 158/3 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu, kdykoliv před koncem sledovaného období (roku) a ve sledovaném období nebyly ukončeny

registrováno (zjištěno) skutků – jedná se o trestné činy, které byly zahájeny ve sledovaném období (roce) a byly neukončeny nebo ukončeny určitým způsobem

ukončeno v prověřování – jedná se o registrované skutky, které byly ukončeny ve sledovaném období

Ad b)

objasněno – jedná se o registrované skutky, které byly objasněny ve sledovaném období, a je vykázán alespoň jeden pachatel

objasněno dodatečně – jedná se o skutky registrované s minulých letech a objasněné ve sledovaném období (roce)

Ad c)

Statistika Policie České republiky neeviduje, v jaké fázi, resp. kterým policejním orgánem byl skutek ukončen. Neeviduje též konkrétní způsob ukončení jako přestupku, eviduje pouze tzv. „jiný způsob ukončení“, mezi něž patří i přestupek. V tabulce jsou tedy uvedeny pouze počty trestných činů, které byly ukončeny „jiným způsobem“. Od roku 2016 tyto trestné činy již nejsou evidovány vůbec, resp. jsou z databáze statistiky trestných činů po ukončení tímto způsobem vyloučeny (neboť se již o trestné činy nejedná).

Ad d)

V tabulce jsou uvedeny počty osob, proti kterým bylo zahájeno trestní stíhání (stíhané osoby) a počty osob ukončených požadovanými způsoby.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 30. 10. 2018

vytisknout  e-mailem