Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Statistika nehodovosti do 30. června 2008

Počty dopravních nehod na Novojičínsku oproti stejnému období roku 2007 poklesly o jedenáct procent. Avšak alarmující jsou následky na životech!!! 

  
Na území okresu Nový Jičín došlo k 30. červnu 2008 k 1 033 dopravním nehodám, při kterých přišlo o život šestnáct osob.  27 účastníků utrpělo těžká zranění a 157 lehká. Vloni za stejné období zemřelo na silnicích Novojičínska o deset osob méně.
 
Mezi nejčastější příčiny nehod patřil nesprávný způsob jízdy, a to ve 607 případech, dále rychlost (166), nedání přednosti (141) a nesprávné předjíždění (41 případů).  
Jako pozitivní vnímáme pokles o 23 procent  při dopravních nehodách, které řidiči způsobili pod vlivem alkoholu. Vloni to bylo 83 dopravních nehod, letos 64 událostí, ke kterým vyjížděli dopravní policisté v rámci šetření dopravních nehod.
 
Nejčastěji docházelo na Novojičínsku k dopravním nehodám v pátek (192 nehod) a nejméně nehod se pak stalo v neděli (91).
 
Nejvíce dopravních nehod se odehrálo v obcích nebo městech a to celkem 656, ke 377 dopravním nehodám došlo pak mimo obec a jedna dopravní nehoda se stala mimo okres. Na silnici 1. třídy došlo k 353 dopravním nehodám, dále pak na místní komunikaci (343), na silnici 2. třídy (117) a na silnici 3. třídy (174). Na účelové komunikaci jako polní a lesní cestě a parkovišti byo šetřeno téměř padesát dopravních nehod.
 
V 941 případech byla dopravní nehoda zaviněna řidičem motorového vozidla, v 13 případech řidičem nemotorového vozdila, v 5 případech byla srážka s chodcemi, v 57 případech byla srážka s lesní zvěří nebo domácím zvířetem, v pěti případech byla nehoda zaviněna závadou na komunikaci a v dalších případech bylo zavinění technické nebo jiné.
 
Celková hmotná škoda při dopravních nehodách se vyšplhala do výše 60 miliónů korun.
 
 
V průběhu letních prázdnin plánujeme řadu dopravně bezpečnostních akcí. Řidiči budou muset respektovat časté měření rychlosti, kontrolu požívání alkoholických nápojů a další. zaměříme  se také na technický stav vozidla, na používání bezpečnostních pásů a telefonování za jízdy.
 

vytisknout  e-mailem