Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika kriminality na Příbramsku

Při vyhodnocování kriminality za první pololetí roku 2012 na Územním odboru Příbram lze konstatovat,  

     že došlo po několika letech, kdy neustále klesal počet trestných činů, k nárůstu kriminality, a to o 276 případů. Na Příbramsku bylo spácháno celkem 2020 trestných činů, z toho bylo objasněno 542 případů, což je téměř třetina. Na Obvodním oddělení Příbram bylo v tomto pololetí evidováno 984 trestných činů, tj. 48 % z celkové trestné činnosti.
     Nejvíce se na kriminalitě podílí majetková trestná činnost, byla zaznamenána stoupající tendence. Celkem bylo spácháno 1415 činů, jde o nárůst oproti stejnému období loňského roku o 284 případů. I když došlo ke zvýšení počtu případů, objasněnost se podařilo udržet na téměř stejné úrovni. Nejčastější majetkovou trestnou činností jsou krádeže věcí z vozidel 322 (z toho 235 vykradených aut bylo přímo v Příbrami, tj. 70 %), bylo nahlášeno o 140 případů více než loni a krádeže z vozidel tak zaujímají 16 % z celkového počtu trestné činnosti. V tomto pololetí zmizelo 58 vozidel, byla objasněna téměř čtvrtina případů. Krádeží vloupáním bylo zaevidováno 532, a to zejména do chat (84 případů, objasněno 22 %), domů (75), obchodů (19) a restaurací (16), je to o 147 činů více než v předchozím roce. 
     Násilná trestná činnost vzrostla, a to o 27 případů, z 87 na 114. Objasněna byla polovina z nich. Nedošlo k žádné vraždě, nejvíce bylo spácháno loupeží – 28. Následně pak úmyslného ublížení na zdraví – 23, jde o pokles proti loňsku o 6 případů. Dále bylo oznámeno např. 12x nebezpečné vyhrožování, 1x nebezpečné pronásledování a 5x týrání.
     Počet hospodářských trestných činů klesl o 15 případů, ze 128 na 113. Objasněnost činí 36 %, tj. o 11 % více oproti loňskému roku. Nejčastějšími případy jsou různé podvody, např. 20x úvěrový podvod.
     U mravnostní kriminality došlo k nárůstu z 13 trestných činů na 21. Z toho je 9 případů znásilnění a 7 pohlavní zneužívání. Objasněnost zůstala na stejné úrovni, 52 %.
     Častými případy, které policisté museli řešit, bylo poškození cizí věci – 108 případů, 92x zanedbání povinné výživy, 76x maření výkonu úředního rozhodnutí, 45x ohrožení pod vlivem návykové látky (což je díky intenzivnímu výkonu na silnicích), 14x výtržnictví a 10x sprejerství.
     Drogová problematika. Co se týká tohoto druhu kriminality, patří k prioritám jak našeho územního odboru, tak celého Středočeského kraje. Této problematice, především objasňování, je věnována maximální pozornost. Drogová trestná činnost je úzce spojena s majetkovou trestnou činností, a proto je nutno se jí ve zvýšené míře věnovat. Policistům se podařilo během pololetí odhalit 34 případů trestného činu nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů, zatímco v prvním pololetí loňského roku to bylo pouze devět případů.
 

15. srpna 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem