Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistika krádeží

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

1) Kolik bylo hlášeno za rok 2015, 2016, 2017, 2018 a 2019 případů krádeží  kvalifikovaných dle §205 odst. 1 písm. d) zák. č. 40/2009 Sb.?

2) V kolika případech krádeží hlášených na PČR kvalifikovaných dle §205 odst. 1 písm.  d) zák. č. 40/2009 Sb. za výše uvedené roky jsou obětí tohoto trestného činu cizinci?  (uveďte prosím pro každý rok zvlášť)

3) Jaká je průměrná škoda způsobená výše uvedenou trestnou činností za výše uvedené  roky v jednom skutku? (uveďte prosím pro každý rok zvlášť)

4) Jaké je procento objasněnosti u takovýchto skutků za dané období? (uveďte prosím  pro každý rok zvlášť)

5) Kolik z objasněných, takto kvalifikovaných trestných činů, bylo řešeno ve zkráceném  přípravném řízení a u kolika činů bylo naopak zahájeno trestní stíhání osoby (tzv.  „vyšetřování“)? (uveďte prosím pro každý rok zvlášť)

6) V kolika procentech z objasněných trestných činů kvalifikovaných dle §205 odst. 1  písm. d) zák. č. 40/2009 Sb. byli podezřelí či obvinění cizinci? (uveďte prosím pro  každý rok zvlášť)

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a poskytla žadateli statistiku ve struktuře a formátu, kterou k dané problematice disponuje.

K jednotlivým bodům dále povinný subjekt sdělil, že ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. praví, že informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuáloního. Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se však povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet analýzy či hodnocení na základě zadání žadatele.

S ohledem na uvedené ke konkrétním bodům žádosti dále sdělujeme následující:

K bodu 1)

Upozorňujeme, že nelze s určitostí sdělit, kolik bylo hlášeno případů podle otázky č. 1, statisticky evidujeme pouze informaci, v kolika případech bylo zahájeno trestní řízení § 158 odst. 3 trestního řádu. Povinný subjekt tak požadovanými informacemi nedisponuje a pro jejich zjištění by musel detailně analyzovat všechny spisy v jednotlivých útvarech policie za dané období a vytěžit z nich informace o „nahlášených“ případech, které by přesně odpovídaly definovaným kritériím. Takovou činnost je však ve smyslu výše uvedeného ustanovení zákona č. 106/1999 Sb. nutno považovat za vytváření nové informace, na kterou se informační povinnost nevztahuje a žádný právní předpis zároveň povinnému subjektu neukládá povinnost požadovanou informací disponovat.

K bodu 2) a 6)

Policie České republiky statisticky neevidovala a neeviduje osoby podezřelé a dále ani oběti kriminality, nýbrž "pouze" tzv. objekty napadení (tj. konkrétní objekt, vůči kterému je veden útok), státní příslušnost objektu napadení evidujeme až od roku 2019. Pro zodpovězení těchto otázek  by tedy opět musela být informace nově vytvořena na základě analýzy existujících spisů za předmětné období. Informační povinnost se tedy, jak bylo popsáno výše, na tuto činnost nevztahuje.

K bodu 5)

Stíhanou osobou ve smyslu statistiky kriminality (SK) rozumíme osobu, které bylo sděleno obvinění podle § 160 odst. 1 trestního řádu, nebo osobu, jíž bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu podle § 179a trestního řádu nebo osobu, která se dopustila činu jinak trestného a jejíž trestní stíhání je nepřípustné podle § 11 trestního řádu (nezletilí, nepříčetní, diplomaté, apod.).

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 20. 4. 2020

vytisknout  e-mailem