Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistika dopravních nehod za rok 2015

KROMĚŘÍŽSKO: V loňském roce na Kroměřížsku při nehodách zemřeli tři lidé. 

V loňském roce řešili dopravní policisté na silnicích v okrese Kroměříž 653 nehod, předloni 584.

V roce 2015 přišli o život tři lidé, v roce 2014 zemřelo na silnicích osm osob. V loni smrtelná zranění utrpěli pouze chodci.

 

http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-u-bystrice-pod-hostynem.aspx

http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-na-dalnici-d1-u-kromerize.aspx

http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-u-hulina.aspx

 

Těžké zranění loni utrpělo 44 lidí, předloni 45. V roce 2015 bylo 236 lehce zraněných, v roce 2014 pak 221.

Dopravních nehod pod vlivem alkoholu bylo loni 64, předloni 56. Nejčastěji se nehody, při kterých sehrál svou roli alkohol, udály v sobotu a poté v neděli, nejméně jich pak bylo v pondělí. Co se týká časového rozmezí, tak nejvíce nehod s alkoholem jsme řešili mezi osmnáctou a dvacátou hodinou, následovala doba mezi dvaadvacátou až čtyřiadvacátou hodinou, poté mezi dvacátou a dvaadvacátou hodinou a nejméně jich bylo v časovém intervalu mezi půlnocí a druhou hodinou.  

Více nehod způsobili muži, a to 518, zbytek zavinily ženy, a to 135. V obcích se loni událo 348, předloni 337. Mimo obec se v roce 2015 stalo 305 nehod, v roce 2014 pak 247. Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo 145, předloni 114.

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nedodržení stanovené rychlosti, nedání přednosti nebo nebezpečné předjíždění.

 

Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Provádíme proto řadu dopravně bezpečnostních akcí. Snažíme se tak eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. Realizujeme také preventivní projekty zaměřené i na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce, protože právě oni jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu.

 

12. ledna 2016, por. Mgr. Simona Kyšnerová

 

vytisknout  e-mailem