Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Statistika dopravních nehod za loňský rok

JIHLAVSKO: Snížil se počet usmrcených i zraněných osob. 

V loňském roce šetřili dopravní policisté na Jihlavsku celkem 257 dopravních nehod a 619 událostí v silničním provozu (nehody, které nepodléhají podle zákona oznamovací povinnosti). V roce 2008 policisté šetřili celkem 1 296 dopravních nehod. Na snížení počtu nehod v loňském roce má podíl změna zákona o provozu na pozemních komunikacích, kdy se od ledna roku 2009 změnily podmínky pro oznámení dopravní nehody policii.
 
Všechny další údaje se vztahují k 257 dopravním nehodám.
V loňském roce zemřelo v důsledku dopravních nehod na silnicích Jihlavska sedm osob z toho byly tři ženy a čtyři muži. Je to o pět úmrtí méně než o rok dříve.
Těžké zranění utrpělo 26 osob, v roce 2008 jich bylo 44.
Při nehodách došlo k 237 lehkým zraněním, o rok dříve jich policisté evidují 293.
Co se týče následků na lidském životě a zdraví byl loňský rok oproti roku 2008 příznivější a ve všech těchto sledovaných kategoriích došlo ke snížení počtu.
Poškozením vozidel vznikla škoda téměř třiadvacet milionu korun. Další škoda, která vznikla v souvislosti s dopravními nehodami, se vyšplhala na více než 350 000 korun.
Při dopravních nehodách zjistili policisté u 42 řidičů požití alkoholu. V roce 2008 jich bylo o 28 více.
Účastníkem dopravní nehody byla ve 32 případech osoba mladší patnácti let.
V pěti případech byl viníkem dopravní nehody chodec, deset nehod zavinili cyklisti a v pěti případech došlo k nehodě v důsledku vběhnutí lesní zvěře.
Ke 109 dopravním nehodám došlo přímo v obcích a městech.
K nejčastějším příčinám dopravních nehod patří nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky, vysoká rychlost jízdy nebo nebezpečné předjíždění vozidel.
 
K nejtragičtější dopravní nehodě při níž přišli o život dva lidé došlo na křižovatce dvou silnic první třídy v katastru obce Markvartice. V polovině srpna zde ve večerních hodinách po střetu dvou vozidel na místě zemřel řidič a po převozu do nemocnice i jeho spolujezdkyně. Ve druhém vozidle byl lehce zraněn řidič a těžké zranění utrpěla spolujezdkyně.
 
Další nehoda s tragickými následky se stala na konci července ráno. Kdy řidič při jízdě po silnici druhé třídy číslo 602 ve směru od Jihlavy na Velké Meziříčí vyjel v úseku před odbočkou na Luka nad Jihlavou mimo vozovku, narazil vozidlem do betonové části silniční propusti se zábradlím, od kterého bylo auto odraženo na louku. Na místě zemřel řidič vozidla a tři spolujezdci byli s těžkými zraněními transportování do nemocnice.
 
Přímo v Jihlavě došlo k dopravní nehodě s tragickým koncem na konci března. Na ulici Žižkova zemřel po střetu s osobním vozidlem mladý řidič motocyklu.

vytisknout  e-mailem