Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistické přehledy kriminality za rok 2017

Analýza stavu a vývojových trendů. 

Poznámka:

Policie ČR přistoupila počátkem roku 2016 k celkové rekonstrukci Evidenčně-statistického systému kriminality. Byl proveden přesun na jiné HW vybavení a přeprogramován veškerý software od vkládacího prostředí až po statistické výstupy. Byly přehodnoceny i některé zastaralé algoritmy, které statistické výstupy počítaly.

Změna se dotkla způsobu počítání věku pachatelů, kdy v minulosti byl počítán věk od data narození do doby sdělení (vznesení) obvinění, v současné době je přesněji počítán k datu spáchání trestné činnosti. To se projevilo lehkým posunem věku směrem k nižším věkovým kategoriím a tedy ke zdánlivému nárůstu trestné činnosti nižších věkových kategorií. Vzhledem k této skutečnosti nejsou počty skutků podle věku porovnatelné s předchozími obdobími.

Vyskytuje-li se v sestavě pojem "registrovaný skutek", jedná se trestný čin, u kterého bylo zahájeno trestní řízení v předmětném období a je dosud neukončen nebo ukončen určitými způsoby.

"Objasněný skutek" je skutek, kde datum zahájení trestního řízení i datum objasnění je ve stejném období - od 1. 1. předmětného roku, prakticky se jedná o počet: registrováno => z toho objasněno.

"Objasněnost" (udává se v %) je podíl počtu objasněných skutků a počtu registrovaných skutků, je vždy menší nebo rovna 100%.

"Dodatečně objasněné" skutky jsou skutky, kde datum zahájení trestního řízení je před 1. 1. předmětného roku a datum objasnění je v období od 1. 1. předmětného roku.         

"Objasněné skutky celkem" je součet skutků objasněných a dodatečně objasněných.

Sestava byla rozšířena o oddíl počtů skutků spáchaných určitými druhy pachatelů, kde jsou počty získávány metodikou: registrované skutky za určité období => z toho objasněno => z toho spácháno (např. mladistvými). V minulosti byly k dispozici pouze počty dle metodiky: spácháno kdykoliv (i v předchozích letech) => z toho objasněno ve sledovaném období => z toho spácháno určitým pachatelem.

vytisknout  e-mailem