Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Statisíce na účty podvodníků

PARDUBICKO - Čtyři naprosto cizí ženy žijící na Pardubicku se seznámily s „osudovými“ muži. Každý z nich se vydával za někoho jiného, jeden byl lékař v zahraniční misi v Sýrii, druhý ropný inženýr ve Venezuele, další voják americké armády v Afghánistánu, čtvrtý zaměstnanec americké ropné společnosti. Ačkoliv se dámy neznají, mají něco společného – o nemalé finanční částky je oklamali podvodníci na internetových seznamkách a všechny tyto případy skončily v období tohoto pololetí na stole pardubického vyšetřovatele. 

Šedesátiletá žena lékaři na údajné misi v Sýrii poslala 200 tisíc korun na to, aby mohl přijet za ní, voják sloužící v Afghánistánu potřeboval od 77leté ženy peníze na to, aby se vykoupil z vojenské služby a mohl žít společný život s ní. Žena v seniorském věku mu natolik důvěřovala, že mu v eurech zaslala 4 platby, které ji v přepočtu na naší měnu vyšly na 363 tisíc korun. Další 2 dámy jsou na tom obdobně. Pětačtyřicetiletá žena důvěřovala obchodníkovi s ropou. Ten jí měl poslat luxusní dárky v hodnotě desítek tisíců Euro, ty však údajně zabavila celní správa v Turecku, a aby mohl balík putovat do Čech, musela poslat peníze pro uvolnění zásilky v hodnotě 224.500 korun, což udělala.

Po finanční stránce na důvěřivost nejvíce doplatila dvaašedesátiletá žena z Pardubic. Ta ze svého účtu poslala naprosto cizímu „ropnému inženýrovi“ na pokutu související s jeho předčasným ukončením smlouvy na ropných vrtech ve Venezuele téměř půl miliónu korun.

Nejsou bohužel první, ani poslední. Podobných inzerátů je na internetu spousta. Podvodníci to zkouší, umí naslouchat, slibovat lásku, společný život plný luxusu a cestování, zjednodušeně řečeno -  plánovat růžovou budoucnost. Co tyto 4 ženy přesvědčilo? Pánové uměli Česky, každý měl kořeny v České republice a chtěl se tam vrátit. Důvěru umocnilo jejich skvělé pracovní postavení, vybrané chování, komunikace, příslib zaručeného vrácení částek po jejich příjezdu… Byla to však lež. Jen co peníze z účtu dam odešly, slibná komunikace skončila.

Je to stále stejná písnička, která se nejednou medializovala, přesto oklamaných lidí tímto způsobem pořád přibývá. Nejsou to jen ženy, které věří naprosto cizím lidem, okradenými podobným způsobem bývají ze strany podvodnic i muži. Buďte v online světě maximálně opatrní.

Zjistit totožnost těchto podvodníků je náročné, často až nereálné, v případě jejich dopadení jim za mnohatisícové podvody hrozí až pětileté vězení.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
11. června 2020

vytisknout  e-mailem