Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Statečný občan pomohl při dopadení zloděje, který kradl ve zlatnictví

České Budějovice - Má na svědomí více skutků, díky všímavému muži byl policisty zadržen bezprostředně po činu. 

Velkou odvahu a kuráž měl jeden mladý muž z Českých Budějovic, který se stal svědkem vloupání do prodejny zlatnictví nedaleko českobudějovického náměstí. Statečný muž kromě toho, že zavolal na linku 158, aby informoval policii o tom, co viděl, rozhodl se sám pachatele pronásledovat, aby mohl policistům poskytovat informace o jeho pohybu, které nakonec vedly až k jeho zadržení. 

Celá událost se stala dne 6. září před 23:00 hodinou, kdy se oznamovatel pohyboval se svým vozidlem  v okolí českobudějovického náměstí Jak policistům uvedl, všiml si, že u jednoho zlatnictví stojí nějaký muž, který rozbil výlohu a začal odtud brát různé věci, které rovnou dával do svého zavazadla. Muž nezaváhal, vytočil linku 158 a začal pachatele sledovat. Ten se totiž mezitím i s lupem vydal do přilehlých ulic. Nejdříve ho pronásledoval svým vozidlem, nakonec však zaparkoval a vydal se za zlodějem pěšky. Po celou dobu informoval operačního důstojníka o tom, kudy se muž pohybuje, přesně ho popsal a neustále ho měl na očích. Došel za ním až do ulice Na Sadech, kam právě přijeli českobudějovičtí psovodi se služebním psem Miníkem. Oznamovatel jim bez váhání označil osobu pachatele, kterého začali policisté pronásledovat. Opakovaně jej zákonným způsobem vyzvali, aby zastavil, pachatel však jejich výzvy neuposlechl a schoval se do křoví. Psovod proto vyslal svého služebního psa, aby pachatele zadržel. Mezitím na místo přijeli policisté z oddělení hlídkové služby, kteří pak spolu s psovody díky výborně provedené spolupráci dokončili zákrok a pachateli nasadili pouta.

Případ si následně převzali českobudějovičtí kriminalisté. Ti ve spolupráci s obvodním oddělením policie České Budějovice zjistili, že zadržený pachatel (39 let) z Českobudějovicka nekradl v tomto zlatnictví poprvé. Již dne 26. srpna podobným způsobem odcizil z výlohy zlatnictví na dvě desítky šperků v celkové hodnotě převyšující částku 55 000 korun. Za 11 dní se na místo činu vrátil, aby se obohatil o další šperky. Tentokrát ukradl více než 20 kusů šperků za více než 33 000 korun. Další škodu způsobil poškozením zařízení zlatnictví. Kriminalistům se podařilo ve spolupráci s policisty z obvodního oddělení Čtyři Dvory dále zjistit, že to nebyla jediná trestná činnost, kterou měl tento muž na svědomí. Počátkem září navštívil několikrát jednu prodejnu v ulici M. Horákové v Českých Budějovicích, kde z regálů odcizil zde vystavené zboží (např. kosmetiku či elektroniku), ačkoliv byl za obdobný skutek v posledních třech letech odsouzen. Kriminalisté muže obvinili z trestného činu krádeže a poškození cizí věci. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. 

Díky všímavému občanovi se tak jihočeským policistům a kriminalistům podařilo objasnit hned několik skutků, které se v nedávné době staly. V posledním případě však spadla pomyslná klec, když odvážné jednání oznamovatele zásadním způsobem pomohlo policistům pachatele dopadnout bezprostředně po činu. Za jeho statečnost mu patří velké poděkování.

Foto:

Místo činu 1.jpg

Místo činu 2.jpg

Zavazadlo s lupem 1.jpg

Zavazadlo s lupem 2.jpg

Pes Miník.JPG

Pes Miník .JPG

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

27. září 2021

vytisknout  e-mailem