Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Statečné psí srdce za rok 2018

Jihočeský kraj - Strakonice a Jindřichův Hradec - Policisté převzali ocenění za hrdinské činy. 

Ve čtvrtek 21. dubna 2019 se jihočeští policisté, psovodi pprap. Josef Kubička z Územního odboru policie Strakonice a prap. Lubomír Ábel z Územního odboru Jindřichův Hradec, zúčastnili 9. ročníku ankety Statečné psí srdce, kterou vyhlašuje každoročně časopis Psí kusy.  Jejich čtyřnozí „kolegové“,  služební psi Irr a Gauner, získali za své hrdinské činy Cenu Statečné psí srdce za rok 2018. Ocenění proběhlo v Praze v sále Starého purkrabství na Vyšehradě. Služební pes Irr strakonického psovoda pprap. Josefa Kubičky vyhrál v kategorii „Záchranný čin služebních a záchranářských psů“ a pes Gauner jindřichohradeckého psovoda prap. Lubomíra Ábela byl oceněn v kategorii „Cena partnerů“. Na slavnostním ceremoniálu, který moderovala herečka Bára Štěpánová, byli vyhlášeni vítězové celkem v pěti kategoriích: Záchranný čin služebních a záchranných psů – vítěz policejní německý ovčák Irr, Záchranný čin neslužebních psů (laiků) – vítěz německý ovčák Konor, Spící srdce – hladkosrstý pinč Deny, Pomáhající srdce – labradorský retrívr Dag a Cena hlavního partnera – policejní pes, německý ovčák, Gauner. Oceněným byly předány originální ručně kované plastiky. Policista Josef Kubička převzal cenu z rukou herečky, výtvarnice a spisovatelky Ivy Hüttnerové. Vítězové se mohou těšit do ankety Zlatý záchranářský kříž, kam automaticky postupují mezi nominované. Zúčastněným policistům přejeme mnoho úspěchů a dalších podobných zákroků se šťastným koncem.

Připomeňme činy oceněných policistů:

pprap. Josef Kubička, ÚO Strakonice

Dne 9. června 2018 přijali policisté na tísňovou linku 158 oznámení o pohřešování devítileté dívky se zdravotním omezením. Její pohřešování oznámili její rodiče, s tím, že dcera odešla z kempu ve Slaníku, kde společně s dalšími vodáky kempovali. Přibližně po půlhodinovém neúspěšném hledání dívenky v kempu a jeho blízkém okolí se vystrašení rodiče obrátili o pomoc na Policii ČR. Kemp se nachází nedaleko obce Slaník, okres Strakonice, kudy protéká řeka Otava. Všichni, kteří dívku hledali, se obávali o její život, neboť okolí kempu je v blízkosti vodních toků, terén je v určitých místech nepřístupný a zejména zdravotní stav pohřešované zvyšoval riziko ohrožení jejího života a zdraví.

Na místo se jako první dostavila hlídka dopravních policistů, která v blízkosti vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ta se na místě spojila s rodiči pohřešované osoby a zjistila prvotní informace k popisu dívky a jejího zdravotního stavu. Následně byla zorganizovaná pátrací skupina, do které byli zařazeni policisté ze Strakonic, Radomyšle, z dopravní a cizinecké policie a policejní psovod. Do pátrání se také zapojili příslušníci jednotky HZS Strakonice s motorovým člunem k propátrání vodního toku. S předanými informacemi o dítěti a jeho popisu se všichni vydali do okolí hledat ztracené devítileté děvče se zdravotním omezením.

Psovod pprap. Josef Kubička použil služebního psa Irra k vyhledání pachové stopy v místě posledního výskytu dívky. Osmiletý Irr vedl psovoda podél řeky Otavy, po jejím levém břehu, od kempu směrem na Strakonice. Pes sledoval stopu v nepřístupném terénu, asi kilometr a půl dlouhou, když psovod zahlédl za houštím v blízkosti řeky dívenku odpovídající popisu. Seděla sama ve vysoké trávě a plakala. Policista dívenku uklidnil, vzal jí na ramena a odnesl do kempu jejím rodičům. Policista sklidil od přítomných vodáků v místním kempu veliký potlesk a od samotných rodičů upřímné poděkování. Dívenku, která naštěstí neutrpěla žádné zranění, si šťastní rodiče převzali do své péče.

Díky včasnému oznámení o pohřešování dívky, profesionálním přístupem všech policistů, vodáků, hasičů a pomoci služebního psa Irra měla pátrací akce na Strakonicku šťastný konec.

prap. Lubomír Ábel, ÚO Jindřichův Hradec

https://www.policie.cz/clanek/psovod-se-psem-gaunerem-vypatral-jiz-13-osobu.aspx

por. Mgr, Jaromíra Novákova, st.ps@pcr.cz

22. března 2019

Odkazy do noveho okna

Ocenění Statečné psí srdce 2019 1.

Ocenění Statečné psí srdce 2019 1. 

Detailní náhled

Oceněný psovod prap. Ábel

Oceněný psovod prap. Ábel 

Detailní náhled

Ocenění Statečné psí srdce 2019 2.

Ocenění Statečné psí srdce 2019 2. 

Detailní náhled

Ocenění Statečné psí srdce 2019 3.

Ocenění Statečné psí srdce 2019 3. 

Detailní náhled

Ocenění Statečné psí srdce 2019 4.

Ocenění Statečné psí srdce 2019 4. 

Detailní náhled

Rozhovor s oceněným policistou

Rozhovor s oceněným policistou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem