Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Stát nedostal skoro nic

NÁCHODSKO – Muž za zaměstnance neplatil 

peníze na zámek.jpgIlustrační foto/Policie ČR

Zaměstnávat pracovníky znamená platit určitou peněžní částku nejenom jim, ale také platit povinné platby a odvody do státního rozpočtu. Ten, kdo na tyto platby zapomene či je úmyslně vynechá, může si být jistý, že časem bude mít potíže se zákonem.

Přesně tak dopadl nyní sedmadvacetiletý muž z Prahy, který před čtyřmi lety na Náchodsku podnikal v údržbě nemovitostí. Jako jediný jednatel společnosti měl za povinnost za své zaměstnance odvádět i platby za sociální pojištění a další povinné platby, což ovšem nečinil, ačkoli zaměstnancům tyto poplatky z výplaty odečetl.  Schodek mezi má dáti a dal do státní kasy se nakonec vyšplhal až k částce 80.000 korun.

Finanční úřad společně s dalšími institucemi po zjištění, jak se věci mají, dal proto policii podnět k zahájení vyšetřování. Všechny odhalené nedostatky a nesrovnalosti, které muž v účetnictví v letech 2011 až 2013 napáchal, nakonec v těchto dnech vyplynuly až v zahájení trestního stíhání. Za přečiny neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby mu nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody či zákaz činnosti.

por. Mgr. Eva Prachařová
16. 11. 2015 v 14:00

vytisknout  e-mailem