Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Šťastnou cestu

PRAHA VENKOV-JIH - Většina řidičů v tomto velikonočním čase vyráží se svým vozidlem na návštěvy ke svým příbuzným nebo na své rekreační chaty a chalupy do různých koutů České republiky, ale i do zahraničí. 

Několik upřímných doporučení a rad před cestou automobilem
  • Překontrolování technického stavu vozu před jízdou Vám může ušetřit řadu nepříjemností. Prohlídkou můžete odhalit drobné technické závady. Porucha na vozidle může být příčinou dopravní nehody či havárie.
  • Při jízdě věnujte pozornost nově umístěnému dopravnímu značení, objízdným trasám a aktuálním rozhlasovým relacím s obsahem dopravního zpravodajství. Vyhnete se tímto kolonám vozidel, které jsou častým jevem v úsecích dopravního omezení a můžete předejít nebezpečným kolizním situacím.
  • Při jízdě s vozidlem nedržte v ruce mobilní telefon při telefonování, psaní a čtení SMS. Raději auto zastavte na vhodném místě a svou komunikaci si vyřiďte v poklidu.
  • Za jízdy nelaďte rozhlasové stanice na svém přehrávači, neměňte v přehrávači záznamová média. Plně se nemůžete věnovat řízení vozidla, odvádí to Vaší pozornost od sledování situace v provozu.
  • Čtení novin a hledání trasy v mapě za jízdy je velmi nebezpečné.
  • Krátká přestávka za účelem občerstvení je bezpečnější, než se tomuto oddávat za jízdy.
  • Rozhovor ve vozidle  je příjemný, cesta ubíhá, ale dejte si pozor, aby Vaše slovní komunikace neodpoutávala Vaší pozornost. Pamatujte si, že slovní rozepře za volant nepatří.
  • Děti menší než 150 cm ve vozidle poutejte do bezpečnostní autosedačky. Vyšší dítě se poutá bezpečnostním pásem. Poutání ve vozidle bezpečnostním pásem je samozřejmě pravidlem pro všechny řidiče a ostatní spolujezdce.
    
 
S vidinou několika volných dní chtějí oslavit tradiční jarní svátky. Před touto jízdou všem řidičům rádi poskytneme několik rad, aby jejich cesty nebyly ničím narušeny a prodloužený víkend prožili v poklidu a bez starostí. Provoz na pozemních komunikacích se v období Velikonoc stává náročnější a zvyšuje se riziko nehodovosti. 
   
 
 
 
nprap. Chalupa Zdeněk
tiskový mluvčí
P ČR Praha venkov-JIH
18. dubna 2014
 

vytisknout  e-mailem