Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Starostové dostali informaci o bezpečnostní situaci v příhraničí

KRAJ - Policejní ředitel plukovník Vladislav Husák jednal na sklonku měsíce srpna se starosty příhraničních měst a obcí. Informoval je o situaci v blízkosti hranic, zejména z pohledu nelegální migrace. 

Na sklonku měsíce srpna navštívil plukovník Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, hned několik starostů, jejichž samosprávní celky sousedí s Německou spolkovou republikou.

Všechny dotčené starosty -  Josefa Horinku z Hrádku nad Nisou, Františka Audese z Krompachu a starostku Mařenic Dagmar Novotnou, informoval o bezpečnostní situaci v blízkosti hranic, a to jak z pohledu kriminality, tak i z pohledu současně aktuálního tématu, kterým je migrační krize.

Plukovník Husák starosty a starostku informoval o počtu pobytových zařízení, která se nacházejí na německé straně, tedy v blízkosti dotčených měst a obcí, v nichž jsou umístěni cizinci žádající o azyl v Německé spolkové republice. Současně ale upozornil i na fakt, že nemalé množství těchto cizinců nebude uspokojeno a azyl jim poskytnut nebude.

Obecní úřad Mařenice

V této souvislosti vyzdvihl eventualitu, že tito neúspěšní žadatelé o azyl mohou Německo opouštět i přes nejbližší příhraniční města a obce a dopouštět se případně i protiprávního jednání. „Budu rád, když i Vy budete o této situaci informovat na svých zasedáních s občany a na jakékoliv podezřelé osoby či jevy nás upozorníte“, požádal o spolupráci plukovník Husák. „Zatím je situace v příhraničí klidná a doposud jsme nezaznamenali žádné problémy,“ doplnil informace o aktuální situaci krajský policejní ředitel plukovník Vladislav Husák.                                                          

 

Obecní úřad Krompach

Na schůzce rovněž starosty a starostku informoval o tom, že Liberecký kraj jako takový není na tzv. migrační trase, tedy nevyužívají této trasy nelegální migranti a doposud tak nebylo nutné řešit jakékoli problémy spojené s touto problematikou. Současně ale vedení obcí ubezpečil, že Policie ČR se této otázce věnuje, kdy zejména policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje spolu s pořádkovými policisty nepravidelně třikrát denně monitorují situaci na hranicích, a to i ve spolupráci s policisty Polska a Německa.

Sami představitelé samosprávy vnímali návštěvu vedení policie, kdy je krajský ředitel informoval  o možných rizicích spojených s migrační krizí, za velice vstřícný krok, který jenom podpořil již tak bezproblémovou spolupráci s policií (i na místní úrovni). Schůzka přispěla k osvětlení skutečného stavu událostí v souvislosti s nelegální migrací a byla i vysvětlením možného šíření spekulací a dezinformací týkající se právě migrační krize.


31. 8. 2016
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

 

Odkazy do noveho okna

Obecní úřad Krompach

Obecní úřadu Krompach 

Detailní náhled

Dagmar Novotná, starostka Mařenic

Dagmar Novotná, starostka Mařenic 

Detailní náhled

Obecní úřad Mařenice

Obecní úřad Mařenice 

Detailní náhled

František Audes, starosta Krompachu

František Audes, starosta Krompachu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem