Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Starosta obviněn kvůli pozemkům

Detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zahájili trestní stíhání bývalého starosty obce Kamýk. V souvislosti s výkonem své funkce se měl dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.  

Devětačtyřicetiletý muž je obviněn z toho, že v období let 2004 až 2006 v postavení veřejného činitele za účelem získání vlastního neoprávněného prospěchu nepodal žádost o převedení pozemků z Pozemkového fondu ČR do vlastnictví obce, ani Pozemkový fond ČR nevyrozuměl o tom, že jsou pozemky zahrnuty do rozpracovaného územního plánu obce a schváleny územním plánem obce k výstavbě. Tímto postupem bývalý starosta úmyslně nekonal ve prospěch obce a nesplnil tak povinnosti, které mu vyplývají ze zákona o obcích. S ohledem na výkon funkce starosty porušil svým jednáním také povinnosti spojené se správou cizího majetku. Ty samé pozemky bývalý starosta následně získal do svého vlastnictví a prostřednictvím své společnosti pozemky nabízí k prodeji již jako stavební parcely. Škoda, kterou měl muž obci způsobit, převyšuje 21 milionů korun.
 
V souvislosti s případem se detektivům podařilo při domovních prohlídkách zajistit nemovitý a movitý majetek v hodnotě 11 milionů korun. Trestní stíhání je vedeno pro spáchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele podle §158 odst. 1 písm. c), odst. 2 písm. a) trestního zákona a porušování povinnosti při správě cizího majetku podle §255 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákona. Obviněný je stíhán na svobodě.
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
tisková mluvčí
 
15. 9. 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem