Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Stařík naletěl zloději

Zmizelo mu čtrnáct tisíc korun. 

     V sobotu v dopoledních hodinách oslovil na ulici v Kladně Rozdělově devětasedmdesátiletého seniora zatím nezjištěný pachatel, který mu řekl, že je kamarád jeho syna. Velice vřele s důchodcem rozmlouval a nepřímo se vloudil k němu domů na kávu. Poté mu řekl, že u něj nechá tisíc korun na vánoční dárky pro děti jeho syna. Vytáhl pětitisícovou bankovku s tím, že mu má senior rozměnit. Důvěřivý stařík šel do ložnice pro peníze, kde měl uloženy v zásuvce svoje úspory a vrátil zloději 4.000,- Kč. Poté šel s podvodníkem ke vchodovým dveřím domu, protože mu muž slíbil přinést ještě polévku ze svého vozidla. Už se však neukázal. Když se asi po pěti minulách důchodce vrátil do svého bytu, zjistil, že mu zmizelo 14.000,- Kč.

     Pachatel byl ve věku asi 25-30 let, vyšší postavy - cca 187 cm, hovořil plynule česky. Měl kratší tmavé vlasy, oválný oholený obličej. Oblečen byl do vlněného svetru bílé barvy a modrých kalhot - patrně rifle.

    Policie znovu varuje nejen seniory před povodníky, kteří se pod různými záminkami dostávají do obydlí a důvěřivé občany okrádají!!!

Policie České republiky vyzývá zejména starší spoluobčany k vysoké obezřetnosti vůči různým „návštěvám“! Jedná se například o falešné pracovníky různých firem (pojišťovny, vodárny, plynárny, energetické závody), zásilkové obchody, zástupce loterií, podomní prodejce, zprostředkovatele dotací z Evropských fondů a v poslední době i rodinné známé a kamarády . Tito lidé se doslova vnucují vstoupit do bytů, či domů. Výsledkem jejich jednání však není např. avizovaný odečet plynu, či vody, ani žádný výhodný obchod, ale trestný čin. Důvěřiví občané tak často přicházejí o úspory, cenné věci a šperky.
 
Několik rad v případě, že Vás podobní lidé navštíví:
 
  • neotevírejte nikdy dveře svého bytu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte
  • neotevírejte automaticky – nevíte, kdo je za dveřmi
  • všímejte si pohybu osob, které nabízí různé zboží a nevyžádané služby
  • nepřechovávejte doma více peněz v hotovosti, či cenné věci
  • nenechávejte peněženku, doklady, či klíče nikde bez dohledu
  • nechlubte se svým majetkem
  • nepůjčujte peníze cizím lidem, nedávejte žádné zálohy podomním prodejcům ani jiným osobám, které se představí jako zástupci firem
  • nezvěte cizí lidi domů, i když mají důvěryhodné informace o Vás, či o Vaší rodině
  • pokud pracovník firmy přijde, chtějte po něm nějaký průkaz totožnosti
  • mějte důležitá telefonní čísla poblíž Vašeho telefonu
  • v nebezpečí zavolejte ihned na tísňovou linku 158.
 
 
                                                                   
 

 

vytisknout  e-mailem