Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Stařenky si zaslouží potlesk!

KRÁLOVÉHRADECKO - Záminka podvodníkům tentorkát nevyšla 

Pochvalu od policistů si právem zaslouží dvě téměř devadesátileté stařenky z Hradce Králové. Díky obezřetnosti a zdravému rozumu se včera nestaly terčem podvodníků, i když jedna ze nich měla takzvaně „namále“. Na ulici před budovou Harmonie I ji oslovila neznámá žena pod záminkou, že její příbuzný měl autonehodu, leží v nemocnici a potřebuje zaplatit operaci. Stařenku (89 let), která se pohybovala za pomocí berlí, proto požádala o půjčení finanční částky ve výši 10.000 korun, což oslovená odmítla. Podvodnice však ženu následovala až do jejího bytu v Harmonii I, přičemž cestou se k nim měl připojit ještě neznámý muž, který čekal nedaleko. V bytě seniorku opětovně přesvědčovali o nutnosti půjčky, neboť prý hrozí, že příbuznému amputují končetinu. Jako zástavu dvojice nabízela jakési bankovky v celofánu (údajně prý Eura) a dokonce předstírala telefonát do nemocnice. Když stařenka opakovaně dvojici sdělila, že žádné peníze nemá, dožadovali se alespoň vydání zlatého řetízku a prstýnku, co měla na sobě. I tady však nepochodili. Naštvaně byt proto opustili se slovy, že ji „Bůh potrestá“. Zhruba o půl hodiny později a o dva kilometry dál oslovila podvodnice na ulici další stařenku. Pod legendou „autonehody“ se vloudila, společně s podezřelým mužem, k 87leté ženě do domku a požadovala půjčku.
 
Obě svědkyně shodně uvedly, že muž mluvil pravděpodobně Maďarsky, žena s cizím přízvukem. Neznámá dvojice měla používat osobní vozidlo stříbrné barvy. Žena i muž měli být ve věku okolo 50 let, plnoštíhlých postav. Jedna ze stařenek uvedla, že podezřelá měla mít blonďaté promelírované vlasy. Druhá naopak vypověděla, že podvodnice měla černé kudrnaté vlasy, které vypadaly jako paruka.
 
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu ve stadiu pokusu, za což jim hrozí až 2letý pobyt za mřížemi.

čtěte také Trestná činnost na seniorech
                 Můžete přijít o celoživotní úspory

por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Zveřejněno: 19. června 2013 ve 13:40

vytisknout  e-mailem