Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Stařenka dala své úspory cizí ženě

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podvodníci vylákali na staré ženě 35 tisíc korun.  

 

Ve čtvrtek 2. února dopoledne prolomila třiaosmdesátiletá žena svůj slib mlčení, který dala po telefonu člověku, který jí říkal „babi“. Zeptala se svého syna, jestli má už její vnuk ten nový počítač. Muž se zarazil, protože o novém počítači svého syna nevěděl vůbec nic. A co víc, o novém počítači nevěděl ani jeho syn, tedy ženin vnuk. V tu chvíli si stará paní uvědomila, že byla podvedena a pětatřicet tisíc korun dala podvodníkům.

Stalo se tak v úterý 31. ledna po deváté hodině ráno v Uherském Hradišti. Zazvonil telefon a ve sluchátku se ozval hlas mladíka, který jí začal tvrdit, že je jejím vnukem a že akorát kupuje počítač, ale schází mu peníze, a tak ji žádá o půjčku. Důvěřivá žena ani na chvilku nepomyslela, že by mohla mluvit s podvodníkem. Domnělému vnukovi slíbila, že mu půjčí vše, co má. Vnuk poděkoval a řekl jí, že pro peníze nemůže přijít, ale že se k ní staví jeho kamarádka. Babička sice říkala, ať si pro peníze přijde sám, ale mladík ve sluchátku jí tvrdil, že nemůže. Žena vložila peníze do obálky a o holi sešla ke vchodu činžovního domu v centru Hradiště. Tam už čekala žena, po níž stará paní chtěla nějaké potvrzení o převzetí, ale ani jedna neměla papír ani tužku, a tak jí peníze předala jen tak. Až vyšla zpět do bytu, zazvonil telefon znovu a v něm jí stejný mužský stejný hlas děkoval, že už peníze má a že jí je určitě do soboty vrátí, jen ať nikomu nic neříká, ani jeho otci ne. Dobrotivá žena to slíbila a nikomu nic neřekla až do včerejšího rána. Její syn ihned po zjištění zavolal na policii.

Uherskohradišťští kriminalisté začali zjišťovat detaily celého případu a pátrat po pachatelích, kterým bude po dopadení za spáchání podvodu hrozit až dva roky vězení. Podvedená žena popsala podvodnici takto: žena ve věku od 20 do 25 let, štíhlé postavy vysoké od 160 do 170 cm, tmavé kratší vlasy, na hlavě měla nevýraznou čepici, na těle tmavou mikinu a kalhoty. Pokud by kdokoliv poznal ženu na sestavené podobence, ať se přihlásí policistům na lince 158.

Základním jednoduchým bezpečnostním pravidlem v těchto situacích zůstává: nepředávat peníze cizím lidem! Hra na city a pomoc v nouzi je podvodníkům vlastní a bezostyšně ji používají při podvádění dobrotivých starých lidí. Pokud už se lidé rozhodnou půjčit svým blízkým peníze, pak je vhodné jim je předat pouze osobně, kdy se jasně pozná, jestli vnuk v telefonu je i vnukem opravdovým.

podoba podezrele podvodnicepodoba podezrele podvodnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. únor 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem